De coronacrisis heeft de wereld en al haar ontwikkelingen tijdelijk tot stilstand gebracht, en daarbij de zwakke plekken in de samenleving blootgelegd. Een moment van bezinning, en een moment om bij te sturen. Maar welke kant op? Kunnen we ons al voorstellen hoe de wereld er in 2025 uitziet? Voorbij het virus en de daarop volgende crises, wanneer door beleidsmakers en leiders de juiste beslissingen zijn genomen? Door terug te blikken op de voorspellingen van de afgelopen jaren, kijken we met filmmakers, changemakers en het publiek vooruit naar de toekomst.

Wat gaan we doen?

We openen de avond met de maker van deze Tegenlicht aflevering, regisseur Kasper Verkaik. Hoe was het om terug te kijken in de toekomstvisie van toen? Welke voorspellingen zijn uitgekomen, en welke niet? Om duiding te geven aan de huidige tijdgeest, en de transities die plaatsvinden, roepen we daarvoor de hulp in van:

  • Farid Tabarki, de founding director van Studio Zeitgeist, doet sinds 2000 onderzoek naar de (Europese) tijdgeest en werd uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year 2012–2013. In zijn boek ‘Het Einde van het Midden’, beschrijft hij hoe in de huidige vloeibare samenleving het midden geen plek meer heeft, wat er gaat verdwijnen, en wat er moet veranderen.

Net als voor de documentaire, putten we tijdens de Meet Up ook uit het verleden: we nodigen een aantal gasten uit, die in de afgelopen jaren aan een of meerdere Meet Up’s hebben deelgenomen. Sprekers die destijds al bezig waren met het bewerkstelligen van een transitie, binnen verschillende velden, waarmee we een pas op de plaats maken om te kijken waar we nu, anno 2020 en anno corona, staan, en waar we naartoe gaan:

  • Mei Li Vos zet zich al lange tijd in voor de positie van zzp’ers en flexwerkers op de arbeidsmarkt. In 2005 was ze één van de oprichters van het Alternatief voor Vakbond (AVV), waar ze tot dit jaar ook voorzitter van was. Momenteel is ze fractievoorzitter en Eerste Kamer lid, eerder zat zij voor de PvdA ook al in de Tweede Kamer. Al tweemaal eerder nam zij deel aan een Tegenlicht Meet Up, in 2018 tijdens Amazon zij met ons en afgelopen voorjaar tijdens Taxi in lockdown.
  • Jos de Blok is oprichter van Buurtzorg Nederland, waarmee hij al sinds 2006 de menselijke maat in de zorg probeert terug te brengen. Dat betekent dat zorgorganisaties radicaal anders moeten functioneren: zonder managers, mét zelfsturende wijkteams. VPRO Tegenlicht maakte in 2017 een portret van Jos en zijn werk met Buurtzorg Nederland, en hij nam vervolgens ook deel aan de Meet Up Zorgeloos leven volgens Jos de Blok.
  • Stephen Hodes is toerismedeskundige en eigenaar van Lagroup. Al jaren is hij één van de trekkers in de strijd tegen de Disneyficatie van Amsterdam. In 2015 publiceerde hij een tijdschrift met de oproep om de balans en de toerismestroom in de stad te bewaken, en tot 2019 stuurde hij de burgerdenktank Amsterdam in Progress aan. In 2016 schetste hij zijn droom- en doom-scenario voor toerisme in de stad tijdens de Meet Up Slapend rijk.
  • Kauthar Bouchallikht is voorzitter van stichting Groene Moslims, organizer en publicist. Ze schrijft voor verschillende media vanuit een intersectionele blik over racisme, het klimaat en duurzaamheid -omdat we de verschillende uitdagingen in deze samenleving niet los van elkaar kunnen zien. In 2018 nam zij deel aan de Meet Up ‘Tijd voor superdiversiteit‘, in een gesprek over de weg naar een superdiverse stad.

Over de uitzending

Kunnen we ons voorstellen hoe de wereld er in 2025 uitziet? Voorbij het virus en de daarop volgende crises, wanneer door beleidsmakers en leiders de juiste beslissingen zijn genomen? Documentairemaker Kasper Verkaik daagde de Tegenlicht-redactie uit: ‘Geef me jullie laatste vijf jaar televisiewerk en ik toon jullie, als ‘remix’, een nieuwe dag in de ideale wereld, gebaseerd op jullie zelfgemaakte beelden en opgehaalde bevindingen.’ Een fraai staaltje ‘toekomstkijken’.

De Tegenlicht documentaire ‘Een Nieuwe Dag‘ wordt uitgezonden op zo 6 sept, 22.05 uur op NPO2.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
De moderator van dit programma is
Bart Krull
Freelance moderator
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.