Global Trends

Amazon zij met ons

Wat gaat er schuil achter het succes van Amazon? Met o.m. Mei Li Vos.
woensdag 3 okt 2018, 20.00
wo 3 okt 2018, 20.00
IJ Zaal

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, is met een vermogen van 152 miljard dollar de rijkste mens op aarde. Wat begon als een simpele online boekenwinkel is nu één van de meest winstgevende tech-bedrijven ter wereld. Maar aan wat dankt Amazon zijn succes? Innovatie en ondernemerschap of monopolie vorming en uitbuiting? Wat is de impact van Amazon op de organisatie van onze arbeidsmarkt? Wat gaat er schuil achter het succes van Amazon?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een gesprek tussen onderzoeker Nicolien Hendrickx en journalist Hans Moleman over hoe Amazon precies werkt, welke technologie ze toepassen en wat het succes verklaart van hun business model.
  • Daarna een diepgaand gesprek over de impact van Amazon op de arbeidsmarkt, met voormalig tweedekamerlid Mei Li Vos en pakketbezorger Merijn Delvaux. Wat gebeurt er eigenlijk wanneer we per se de volgende dag ons pakketje gratis bezorgd willen hebben?
  • We sluiten af met een gesprek met hoogleraar innovation studies Koen Frenken over de impact van platformeconomie, het gevaar van monopolievorming en de aantasting van het publieke goed. Hoe kunnen we onze publieke waarden beschermen in de platformsamenleving?

Amazon is meer dan een online winkel. Het maakt niets, het bezorgt niets maar verdient zijn geld door het verkoopproces efficiënter te maken. Als steeds groter wordende tussenspeler sluipt het in de verschillende sectoren in onze maatschappij, waaronder de zorg en de woningbouw. Door middel van data analyse, sensor fusion en deep learning algorithms wil Amazon verschillende processen in het publieke domein overnemen. En dit alles zonder belasting te betalen en bescherming te bieden aan hun werknemers.

Wat is de invloed van dit platform op onze samenleving?  Welke gevolgen heeft dit voor de consument, en tegelijkertijd voor de hele maatschappij? Doen we onze inkopen binnen 20 jaar alleen nog maar bij Amazon global?

woensdag 3 okt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 91 mensen waren aanwezig