Duizenden demonstranten verspreid over het land kwamen de afgelopen maanden samen tijdens vreedzame manifestaties. ‘Black Lives Matter!’ werd er over de pleinen en velden gescandeerd. De aanleiding was de moord op Amerikaan George Floyd: ‘enough is enough’. Maar de Nederlandse demonstraties gaan niet over Amerika. Die gaan over Nederland. Over hier. Over nu. Over het feit dat in beleid en dagelijkse praktijken institutioneel racisme niet of onvoldoende bestreden wordt. We hebben daarin met z’n allen een taak te vervullen en ook de culturele sector dient zijn bijdrage in deze strijd te leveren.
Wij, de Media, Kunst en Cultuursector, moeten bereid zijn aanwezig te zijn, bereid zijn te luisteren en bereid zijn fouten te maken. We moeten plekken creëren waar het veilig is om te praten en zelfs om te zeggen ‘ik weet het niet’. We hebben de verantwoordelijkheid elkaar te wijzen op onze blinde vlekken, deze te (h)erkennen, ongemakkelijke gesprekken met elkaar te voeren en vervolgens tot actie te komen: zonder actie immers geen verandering. Om onszelf én instellingen, organisaties en professionals met soortgelijke posities en verantwoordelijkheden te stimuleren samen meer kennis te verwerven, trends te duiden, bewustzijn te vergroten en concreet handelingsperspectief te ontwikkelen, hebben we een aantal experts uitgenodigd. Aanleiding voor dit programma vormt een blinde vlek waar Pakhuis de Zwijger zelf terecht op gewezen werd enige tijd geleden. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. tokenisme, cancel cultuur, de daadwerkelijke betekenis van diversiteit en inclusie, en hoe je tot wezenlijk inclusieve leer-, werk-, en sociale omgevingen komt.
Het gesprek wordt gemodereerd door Jörgen Tjon a Fong en is live te volgen. Meepraten en vragen stellen kan via Facebook Live of ZOOM.
Wat gaan we doen?
Na een korte opening door de moderator, gaan we in gesprek over het maatschappelijke klimaat waarin we ons anno 2020 bevinden.
Met Aminata Cairo en Nadine Ridder bespreken we het publieke debat over institutioneel racisme en op welke manier culturele instellingen geconfronteerd worden met het tijdsgewricht van de dag. Egbert Fransen (directeur Pakhuis de Zwijger) praat vervolgens mee over het voorval in Pakhuis de Zwijger.
- Nadat ze de afgelopen jaren voor verschillende onderwijsinstellingen werkte, is Aminata Cairo nu consultant op het gebied van diversiteit en inclusie. Met een achtergrond in klinische psychologie en antropologie, neemt ze studenten en maatschappelijke organisaties mee in hun transitie naar inclusie.
- Nadine Ridder is creatief strateeg, schrijver, trainer en oprichter van weareallactivists.com. Als opiniemaker observeert en reflecteert ze op maatschappelijke ontwikkelingen en als strateeg en trainer helpt ze organisaties en individuen zich hiertoe te verhouden en bij te dragen aan positive change.
Hierna bellen we met Anne van der Ven over het platform ‘Wit Huiswerk’ dat zij met Kip Republic oprichtte om witte mensen te helpen zich te informeren over racisme.
Tot slot gaan we in gesprek met Jerry Afriyie en Aminata Caira over hoe dezelfde instellingen kunnen bijdragen aan verandering en welke obstakels ze daarbij tegenkomen. Tussendoor bellen we met Marjorie Bost0n over de brief de die zij met Rightaboutnow Inc. initieerde.
- Jerry Afriyie is dichter, vader en mensenrechteractivist. Ook is hij mede-oprichter van stichtingen Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. In 2011 startte hij samen met andere kunstenaars de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme. Samen met Pakhuis de Zwijger en Sunny Bergman startte Jerry Wit aan zet, een beweging gericht op de bewustwording van het bestaan van wit privilege in Nederland en zoekend naar oplossingen voor de heersende ongelijkheid in de samenleving.
- Marjorie Boston is regisseur, auteur, artistiek leider en actrice. In 1993 richtte samen met Maarten van Hinte theatergroep ‘Made in da Shade’ op. Recentelijk richtten ze Rightaboutnow Inc op, een centrum voor urban performing arts in Amsterdam. Rightaboutnow Inc was één van de initiatiefnemers van een open brief gericht aan de gevestigde kunst- en cultuursector.
Er is in Nederland een gestaag groeiende gemeenschap van theatermakers, filmers en andere kunstenaars van kleur, jong en oud. Namens hen en hen die denken zoals zij, deze brief. >>
Late Night Talks is een interactieve talkshow, geproduceerd door Alkebulan en gepresenteerd door Fatima Warsame. Tijdens Late Night Talks wordt er gepraat over actuele onderwerpen en maatschappelijke issues met een vleugje humor. >>
Pakhuis de Zwijger - Tijdens de NPO-themadag ‘Nederland tegen racisme’ verzorgden VPRO en Pakhuis De Zwijger samen met Lilith Mag een online en interactief gesprek over racisme. Hoe ziet institutioneel racisme in Nederland eruit en hoe komen we tot oplossingen om samen vorm te geven aan een inclusieve en open samenleving? >>
Pakhuis de Zwijger - Op 1 juni kwamen duizenden mensen bijeen op de Dam om te demonstreren tegen racisme. Een gesprek met Jerry Afriyie, Dionne Abdoelhafiezkhan en Nawal Mustafa, die zich allen al jaren inzetten tegen institutioneel racisme op verschillende niveau’s. >>