Global Trends

Wit aan zet

Hoe om te gaan met witte superioriteit? Met o.a. Sunny Bergman (VPRO) en Jerry Afriyie (Nederland Wordt Beter).
vrijdag 24 feb 2017, 20.00
vr 24 feb 2017, 20.00
Grote zaal

Op welke manier kleurt wit zijn het denken? Op zoek naar antwoorden ontleedde Sunny Bergman in de documentaire 'Wit is ook een kleur' de moraal van de ‘weldenkende’ witte mensen. Naar aanleiding van de documentaire kreeg Sunny enorm veel berichten van mensen met de vraag: ‘wat kan ik doen’? Het is tijd om te handelen en op zoek te gaan naar een oplossing voor ongelijkheid die het resultaat is van witte superioriteit op de werkvloer, in de dagelijkse omgang, in het onderwijs en tijdens opvoeding. Aan de hand van fragmenten uit de documentaire gaan we in gesprek met enkele experts én elkaar. Sluit je aan bij een van de actiesessies en onderzoek wat jij kan doen.

  • Ernestine Comvalius werkte bij de Utrechtse bond van Surinaamse vrouwen die het blad Sisa uitgaf. Later richtte ze de theatergroep Makandra op: theater gericht op thema’s als vrouwenemancipatie, migratie en ongelijkheid in het onderwijs. Momenteel is ze directeur van het Bijlmer Parktheater.
  • Sinan Çankaya is universitaire docent aan de Vrije Universiteit en promoveerde op in-en uitsluitingsprocessen van Turks-, Marokkaans- en Surinaams-Nederlandse politieagenten. Hij is correspondent ‘Micro-revoluties’ voor De Correspondent en publiceerde een boek over discriminatie binnen en door de Politie.
  • Glenn Helberg is psychiater en zit in de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens. Voor zijn vrijwilligerswerk bij Overlegorgaan Caribische Nederlanders ontving hij een koninklijke onderscheiding. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad voor Diversiteit en Integratie van de Gemeente Amsterdam en staat hij plek 18 in de kandidatenlijst van Artikel1.
  • Mitchell Esajas is medeoprichter en voorzitter van New Urban Collective. Dit jongerenplatform heeft als doel jongeren van diverse achtergronden aan te moedigen om actief deel te nemen in de maatschappij. Daarvoor organiseren zij verschillende projecten en bieden ze workshops aan.

Docu: Wit is ook een kleur

Sunny Bergman wilde weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. Bergman neemt de proef op de som. In het opmerkelijke ‘black doll/white doll’-experiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. Slagen ouders erin om hun kinderen ‘kleurenblind’ op te voeden? In haar zoektocht naar antwoorden op de vraag hoe kleur ons beïnvloedt in ons doen en laten, neemt Bergman zichzelf onder de loep en loopt ze voorop in een experiment dat privileges op basis van kleur meet.

Let op: Wij vertonen de documentaire niet tijdens deze bijeenkomst. Bekijk daarom voorafgaand de documentaire zelf online als je hem nog niet gezien hebt.

vrijdag 24 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 350 mensen waren aanwezig