Op Keti Koti, de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, bespreken we hoe het slavernijverleden een geschiedenis van ons allemaal is. Tegelijk zit ongelijkheid in de geschiedschrijving ingebakken: bijna alle geschreven bronnen zijn van de voormalige koloniale machthebbers. Hoe herschrijven we een ‘overwinnaarsgeschiedenis’? Welke bronnen gebruiken we, en welke woorden? Hoe komen we tot een gedeeld verhaal, in musea, media, onderwijs of de openbare ruimte? En wie mag dat verhaal vertellen?

Dit programma is een vervolg op ‘De plantage van onze voorouders: Slavernij is jouw geschiedenis?’

Over de podcast

In de achtdelige podcast “De plantage van onze voorouders” onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage “Tout Lui Faut” in Suriname. Maartje zoekt contact met de nazaten van tot slaafgemaakten die op de plantage werkten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot prangende vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?

De podcast is vanaf 30 mei te beluisteren via VPRO en NPO Radio1, of via podcast-platforms als Stitcher en iTunes. De serie wordt wekelijks uitgezonden in OVT (VPRO, NPO Radio 1) op zondagochtend vanaf 31 mei, 10.00 uur.

Over de sprekers

Maartje Duin (1975) is radio- en podcastmaker en behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s waarmee ze mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Haar werk won en werd genomineerd voor prijzen in binnen- en buitenland.

Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.

Kathleen Ferrier (1957) Kathleen Ferrier was Tweede Kamerlid voor het CDA. Sinds 1 september 2019 is zij voorzitter van de nationale Unesco-commissie. Daarnaast zet ze zich in voor ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en diversiteit. Ook is Kathleen voorzitter van de beoordelingscommissie voor het Nationaal Slavernijmuseum dat in oprichting is.

Leo Balai promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam op “Het slavenschip Leusden”, een baanbrekend onderzoek op het gebied van de maritieme slavernijgeschiedenis. Hierna onderzocht hij de rol van Amsterdam in de slavenhandel en publiceerde in 2013 het boek “Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel”. Leo is ook lid van de beoordelingscommissie voor het Nationaal Slavernijmuseum.

Wendeline Flores is conservator Caribische Gebied en Koloniaal Verleden voor het Tropenmuseum, Afrikamuseum en Museum Volkenkunde. Daarnaast is ze bestuurslid van het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).

‘De plantage van onze voorouders’ is een Prospektor/VPRO productie voor NPO Radio 1.

De podcast en het randprogramma kwamen tot stand met bijdragen van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, NPO-fonds, BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds, het VN Decennium Fonds Cultuur en het Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed.

Credits podcast:
Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort
Projectleider Prospektor: Laura Verduijn
Componist: Rory Ronde
Mixage: Wederik de Backer
Adviezen: Laura Stek en Emma Lesuis
Randprogramma: Carmen Fernald

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Mediapartners