Hoe kun je in kaart brengen of je familie betrokken is geweest bij de transatlantische slavenhandel? Maartje Duin ging op zoek naar haar voorouders en ontdekte dat zij in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Ze zocht contact met de nazaten van tot slaafgemaakten die op de plantage werkten: de familie Bouva. Tijdens deze Meet Up vertellen Maartje Duin en Peggy Bouva hoe zij hun zoektocht naar een gedeeld verleden hebben aangepakt. Onder andere familiegeschiedenis-deskundige Ank de Vogel-Muntslag en genealogie expert Rob van Drie vertellen waar je moet beginnen als je op onderzoek wilt gaan naar je voorouders en hun verhaal. Wat kun je allemaal vinden op internet? Welke vragen moet je stellen en hoe zoek je naar een speld in de hooiberg?
Over de podcast
In de achtdelige podcast “De plantage van onze voorouders” onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage “Tout Lui Faut” in Suriname. Maartje zoekt contact met de nazaten van tot slaafgemaakten die op de plantage werkten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot prangende vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?
De podcast is vanaf 30 mei te beluisteren via VPRO en NPO Radio1, of via podcast-platforms als Stitcher en iTunes. De serie wordt wekelijks uitgezonden in OVT (VPRO, NPO Radio 1) op zondagochtend vanaf 31 mei, 10.00 uur.
Over de sprekers
Maartje Duin (1975) behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Haar werk won en werd genomineerd voor prijzen in binnen- en buitenland.
Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.
Ank de Vogel-Muntslag (1964) is de zesde generatie nakomeling van van de Afrikaanse Avantuur, stamvader van de familie Muntslag. Haar voorouders waren tot slaaf gemaakten in Suriname. Inmiddels is Ank al 14 jaar bezig haar eigen familiegeschiedenis in kaart te brengen en helpt ze anderen hetzelfde te doen.
Rob van Drie (1956) is plaatsvervangend directeur van het Centraal Bureau voor Genealogie, centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag. Hij is auteur van verschillende standaardwerken over stamboomonderzoek in Nederland.
‘De plantage van onze voorouders’ is een Prospektor/VPRO productie voor NPO Radio 1.
De podcast en het randprogramma kwamen tot stand met bijdragen van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, NPO-fonds, BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds en het VN Decennium Fonds Cultuur.
Credits podcast:
Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort
Projectleider Prospektor: Laura Verduijn
Componist: Rory Ronde
Mixage: Wederik de Backer
Eindredactie OVT: Laura Stek, Paul van der Gaag
Randprogramma: Carmen Fernald