Hoe kunnen we anders omgaan met waarde-creatie van natuurlijke bronnen? Hoe kunnen financiële instellingen beter werken aan lange termijn investeringen ipv korte termijn? En wat zijn succesvolle voorbeelden van landschapsherstel?
Voor grootschalig ecosysteem herstel, zijn disruptieve systematische veranderingen nodig. Dit is een complex en langdurig proces. Gelukkig zijn een aantal organisaties al druk bezig om op internationale schaal samen te werken aan concrete actie. Zo werkt Commonland grootschalig aan landschapsherstel in oa Spanje, Zuid-Afrika, Australië, Nederland en India. Commonland werkt met een indeling van 3 zones (natuurlijk, economisch en gecombineerd) en het 4 returns framework; return of inspiration, return of social capital, return of natural capital en return of financial capital. Ook werken verschillende fondsen, zoals &Green, samen met bedrijven en NGO’s aan landschapsbescherming zoals het tegengaan van ontbossing. Hoe gaat dit in zijn werk en hoe succesvol is dit? Kom in dit programma alles te weten over concrete voorbeelden van actie, hoe we deze initiatieven op kunnen schalen en de rol van de financiële sector hierin.
In Groen Goud 2 kijkt VPRO Tegenlicht naar de winst die te halen valt uit het herstel van ecosystemen in Spanje, Egypte en India.
De Nederlandse ecoloog Willem Ferwerda werd geïnspireerd door John Liu en besloot samen te gaan werken. Inmiddels is die samenwerking uitgegroeid tot een nieuwe organisatie, Commonland, een stichting met een duidelijke missie: het wereldwijd op grote schaal herstellen van ecosystemen. Het uitgangspunt is dat het goed herstellen van landschappen niet alleen ecologisch winst oplevert maar ook geld, werk en hoop voor de mensen die er wonen.
De Europese Commissie presenteert nieuwe regels voor producten waarvoor het vaakst bomen worden omgezaagd. Zo kan de consument erop rekenen dat er geen extra bos voor is verdwenen.
Wil je investeren in het herstel van de balans tussen mens en natuur? Zie je de maatschappelijke relevantie én de economische mogelijkheden? Dan ben jij wellicht een pionier met interesse voor het, in november 2021 gestarte, ASN Biodiversiteitsfonds. Een fonds dat onder meer belegt in gezonde bossen en duurzame visserij.