De digitale euro komt! Nee, de digitale euro bestaat allang. We betalen immers allemaal via de bankpas of telefoon. Maar de Europese Commissie bereidt met de Europese Centrale Bank de komst voor van cbdc – central bank digital currency, oftewel de digitale euro. Een publieke euro, die een alternatief betaalmiddel moet vormen naast cash geld en digitale transacties via de bank of tech bedrijven; volledig gegarandeerd door de centrale bank. Economenvereniging KVS organiseert een gesprek over de voor- en nadelen van een digitale euro en over de keuzes die nog gemaakt moeten worden. Wat verandert er in de rol van publiek en privaat geld in ons geldstelsel? Welke gevolgen heeft een komst van de digitale euro voor de commerciële banken? Wat betekent invoering van de digitale euro voor de geopolitieke positie van Europa? Hoeveel privacy kan een digitale euro bieden? En hoe zou het er eigenlijk uit kunnen komen te zien?
Over het programma
Een gesprek tussen economen, experts en de zaal. We gaan in gesprek met Menno Broos en Ria Roerink, beiden werkzaam bij De Nederlandsche Bank, waar zij zich bezighouden met de voorbereidingen voor een publieke digitale euro. Daarnaast schuift Edward van de Woerd aan, vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die zowel Nederlandse als buitenlandse banken actief in Nederland verenigt en de belangen van deze commerciële banken behartigt. Ook spreken we met Rens van Tilburg, oprichter van Sustinnova Onderzoek en Advies, die het maatschappelijk belang vertegenwoordigt.
Betalingsverkeer In de plannen voor een nieuwe infrastructuur van het betalingsverkeer in de EU speelt de invoering van een digitale euro de hoofdrol. Banken vrezen dat ‘Big Tech’ straks van de lusten profiteert, terwijl zij de lasten dragen.
De digitale euro komt eraan, maar daar staat lang niet iedereen om te springen. Er lijken weinig voorstanders en de tegenstanders laten fel van zich horen. Maar wat houdt die digitale euro eigenlijk in? En wordt het echt onze toekomst?