Een deel van de politieke partijen die onderhandelen over een regeringscoalitie hebben grote bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voorgesteld in hun verkiezingsprogramma tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Anderen hebben betoogd dat de uitgaven kritisch onder de loep genomen moeten worden. Er lijkt daarmee een gerede kans dat de komende jaren op het budget voor ontwikkelingssamenwerking zal worden bezuinigd. Wat betekent dit voor de landen waar Nederland nu actief is? Is het mogelijk om op een verantwoorde manier te bezuinigen? Hoe zorgen we ervoor dat ons budget voor ontwikkelingssamenwerking op de meest effectieve manier wordt besteed? En hoe maken we de juiste keuzes als het om bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking gaat? Tijdens deze avond, georganiseerd door economenvereniging KVS in samenwerking met CEAP, bespreken we wat we weten over effectief en ineffectief beleid, en hoe deze informatie kan worden benut.

Over de organisatie

De Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde (KVS) is in 1849 opgericht en is daarmee één van de oudste economenverenigingen ter wereld. Samen met het Center for Effective Aid Policy (CEAP), een onafhankelijke NGO voortkomend uit het Britse Charity Entrepreneurship, organiseren we deze avond om stil te staan bij effectief ontwikkelingsbeleid en hoe om te gaan met verwachte toekomstige bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

Over de sprekers

Dirk-Jan Koch is Chief Science Officer van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en bijzonder hoogleraar Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde onlangs het boek Foreign Aid and Its Unintended Consequences.

Wendy Janssens is hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de VU Amsterdam. Ze zit daarnaast in het bestuur van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Ook is ze research fellow bij het Tinbergen Instituut en onderzoeksadviseur voor PharmAccess Foundation.

Bram Schaper is directeur van de stichting Doneer Effectief. Het doel van deze stichting?Doneren en nalaten, aan de meest effectieve goede doelen wereldwijd, zo makkelijk mogelijk maken.

DossierNieuwe Economie
Group 5 Bloeiend
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Sjoerd van der Steen
Programmamaker en moderator