Doula’s van de Stad volgt Adelheid Roosen’s bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaarstaan voor een ander. Wat drijft hen? Hoe komt het dat zij zo belangeloos kunnen geven? De in 2020 geplande theatervoorstelling met tachtig vrouwen kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Adelheid bracht zeven van deze vrouwen alsnog bijeen via intieme Zoomgesprekken, die uiteindelijk leidden tot de documentaire. Vanavond vormt de kick-off van de ‘Doula-tour’ en dus nodigen we naast onze stadsheldinnen beleidsmakers, politie en zorgprofessionals uit op het podium. Samen gaan zij in gesprek over kwetsbaarheid, zorgzaamheid en solidariteit. Wat kunnen formele instanties leren van de informele feminiene economie? En hoe wordt Amsterdam een stad waarin voor iedereen wordt gezorgd?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Alle foto’s van de Doula’s zijn gemaakt door © Marthe van de Grift / HUMAN.

 

Wat gaan we doen?
Onder leiding van Hadassah de Boer gaan we in gesprek met de Doula’s en andere sprekers. Aan de hand van fragmenten uit de documentaire bespreken we waarom het werk dat de Doula’s verrichten zo belangrijk is, waar het soms misgaat in de aansluiting met formele instanties en wat we moeten doen in de toekomst.

Vanwege de aangepaste maatregelen is het niet mogelijk dit programma vanuit de zaal bij te wonen. Om mee te praten en vragen te stellen aan de sprekers, kan je het programma via zoom bekijken.

KLIK HIER VOOR DE ZOOM

Over de documentaire
Samen met tachtig vrouwen zou Adelheid op het podium van het Internationaal Theater Amsterdam van hun persoonlijke verhalen een caleidoscopisch geheel maken. Het researchteam onder leiding van Myriam Sahraoui wandelde een jaar eerder de wijken in, op zoek naar deze ‘Doula’s van de Stad’. Want net als een Doula – zij die jou gidst – geven deze vrouwen vanuit kundigheid en eigen ervaring steun aan hun gemeenschappen.

De repetities voor de theatervoorstelling werden onderbroken door de lockdown. Adelheid vroeg daarop gespreksleider Jale Simsek de Zoomsessies met zeven van de Doula’s te leiden, zodat ze zelf in gelijkwaardigheid kon deelnemen aan het gesprek. Zonder elkaar te kennen bij aanvang, bleek het delen en tonen van hun kwetsbaarheid een gedeelde behoefte. Werkend vanuit hun autobiografie, voeden zij – vaak ongezien en niet op werkelijke waarde geschat – de samenleving in een vrouwelijke vorm van economie. De openhartigheid van de acht vrouwen bracht de bron van waaruit zij geven aan het licht én zorgde voor een onverwachte wending: ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekten de vrouwen dat er meer is wat hen bindt dan ze verwacht hadden.

De in lockdown gemaakte film Doula’s van de Stad toont de verbondenheid in deze intieme gesprekken en brengt een ode aan de vrouwelijke kracht.

Doula’s van de Stad is een productie van Adelheid+Zina. Vanuit de extra cultuurmiddelen die het Ministerie van OCW voor NPO-cultuurprogrammering beschikbaar heeft gesteld, is het oorspronkelijke idee achter het theaterstuk vertaald naar een film voor televisie. De film wordt uitgezonden door HUMAN en is gecoproduceerd door CCCP.

Idee, initiatief & regie: Adelheid Roosen
Montage, regie & cinematografie: Maasja Ooms
Met speciale dank aan gespreksleider Jale Simsek

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Hadassah de Boer
Presentator en regisseur
Mediapartners
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.