Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen? Nadat de ex-president is veroordeeld voor het medeplegen van moord, blijft het Surinaamse volk bitter verdeeld. Voor- en tegenstanders van Desi Bouterse zijn niet in staat om de turbulente geschiedenis van het land achter zich te laten. Filmmaker Ananta Khemradj vraagt zich af waarom Surinamers niet het gesprek met elkaar aangaan over dat verleden en of het niet hard nodig is om samen verder te kunnen. Er zijn nog veel vragen onder jongeren die de jaren ’80 niet hebben meegemaakt. Waarom werd er een coup gepleegd? Waarom werden er mensen vermoord? En wat klopt er van het verhaal dat Nederland een rol zou hebben gespeeld in de jaren ’80? Onderzoeken naar de betrokkenheid van Nederland tijdens de periode van dictatuur liggen achter slot en grendel tot 2060…

 

 

Over de maker

Ananta Khemradj (Tilburg, 1990) woont en werkt in Nederland, maar is opgegroeid in Suriname. Ze heeft haar basisschool en middelbareschooltijd in Suriname doorgebracht en vertrok voor studie naar Nederland waar ze Bestuurskunde studeerde aan de Erasmus Universiteit. In 2014 vertrok ze weer naar Suriname en werkte er als journalist bij het radio-en televisiestation ABC. De oprichter André Kamperveen werd op 8 december 1982 vermoord. Als journalist in Suriname begon Ananta zich meer te verdiepen in de jaren ‘80 en verbaasde zich over het feit dat zij en haar generatiegenoten zo weinig over die periode wisten. In 2015 werd Ananta geselecteerd voor het ‘DocuLab’ project van The Back Lot, bedoeld om in Suriname een nieuwe generatie documentairemakers op te leiden. In 2017/2018 werd Ananta door het Nederlands Filmfonds in staat gesteld om haar documentaire plan ‘Je kan toch lezen’ te realiseren.

Ananta vertegenwoordigt de stem van de jonge Surinaamse generatie die op zoek is naar de waarheid over het verleden. Ze voelt die verantwoordelijkheid zwaar op haar schouders rusten. Waar ze daar eerst niet aan wil, groeit ze door alle media-aandacht ongewild in haar rol. Ananta begint het als haar roeping te zien om haar generatie niet alleen te vertegenwoordigen, maar ook bij elkaar te brengen. Met Beste meneer Bouterse vervolgt Ananta haar missie.