Let op: alleen te volgen via livestream!

Het is misschien wel de grootste industriële activiteit waarmee onze oceanen ooit te maken gaan krijgen: diepzeemijnbouw. Op de bodem van de diepzee zijn kostbare mineralen te vinden, geclusterd in zogeheten mangaanknollen. De schaarste van kostbare grondstoffen en de verwikkeling van mensenrechtenschending in de mijnbouwindustrie heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieven. De energietransitie is een van de drijfveren en schroeft de vraag naar kostbare metalen op. Bijvoorbeeld voor de elektrificatie van onze voertuigen waar metalen als nikkel en kobalt voor nodig zijn. De diepzee wordt gezien als nieuw speelveld. Wetenschappers, politiek leiders en overheden kijken met argusogen toe hoe deze diepzee industrie zich ontwikkeld. De consequenties voor het diepzee-milieu lijken vooralsnog onbekend. De reeds gepubliceerde High Seas Treaty van de VN lijkt vrij spel te geven aan mijnbouw giganten. Is diepzeemijnbouw nou wel zo’n goed alternatief voor mijnbouw op land? Staan we aan het begin van een milieuramp of biedt het dé oplossing om onze milieudoelstellingen te behalen? In dit programma duiken we samen met ABN AMRO in de kansen en schaduwkanten van diepzeemijnbouw.

Over de sprekers

René Kleijn is universitair hoofddocent Industriële Ecologie aan het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij houdt zich momenteel bezig met onderzoek naar grondstoffenschaarste en onze groeiende behoefte naar (zeldzame) metalen voor de energietransitie. Hij bracht onlangs wetenschappers uit verschillende disciplines bij elkaar om een visie neer te zetten over hoe we tot een sterke en onafhankelijke basis voor de energietransitie kunnen komen.

Farah Obaidullah is afgestudeerd aan het Imperial College in Londen en is de afgelopen 20 jaar pleitbezorger voor de oceaan. Farah heeft succesvolle campagnes geleid en heeft onder andere jaren lang aandacht gevestigd op het gebrek aan regelgeving op de High Seas. Daar is nu een verdrag voor. Nu voert Farah campagne om destructieve diepzeemijnbouw te voorkomen. Tevens is Farah editor van het net uitgegeven boek: The Ocean and Us, over hoe ons leven verweven is met de oceaan.

Sonny Duijn is sectoreconoom thema’s bij ABN AMRO en onderzoekt het verband tussen sector-overschreidende thema’s zoals circulariteit en biodiversiteit. Hij publiceerde onlangs nog een alarmerend rapport waarin hij oproept tot radicale actie om de natuur niet verder te beschadigen.

DossierBiodiversiteit
Fill 175 WeMakeThe.City Green
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Frederique de Jong
Presentator
ProgrammareeksBiodiversity x Finance

Hoe kan de financiële wereld bijdrage aan een biodiversiteitsherstel?