De Stad

Ontmoet… de Chinese gemeenschap

PAC presenteert 'De bananengeneratie'. Kind(eren) van Chinese migranten. Over stereotyperingen en opgroeien in Nederland.
maandag 18 nov 2019, 20.00
ma 18 nov 2019, 20.00
IJ Zaal

Al rond 1900 zetten de eerste Chinezen voet aan wal op de Amsterdamse kades, met name rondom de Binnen Bantammerstraat en de Zeedijk. Inmiddels telt Nederland meer dan 100.000 Chinese Nederlanders - significant meer als je ook nieuwe generaties en ‘verborgen’ Chinese Nederlanders, bijvoorbeeld Indonesische Chinese Nederlanders of Surinaamse Chinese Nederlanders meerekent. Tegenwoordig wordt de Chinese gemeenschap vaak omschreven als ‘een gesloten gemeenschap’ en Chinese Nederlanders als ‘model-migranten die hard werken en geen problemen veroorzaken’. Iedereen kent wel iemand van Chinese komaf. Maar wie weet er eigenlijk echt wat er binnen de gemeenschap speelt en hoe Chinese Nederlanders zichzelf zien in het Nederland van vandaag?

19.30 - 20.00

Expositie Sarah Wong, Tja-ling Hu en Sioejeng Tsao

20.00 - 22.00

Programma

22.00 - 22.30

Uitloop programma, expositie, boeksignering en prentverkoop

Niet alle Chinese Nederlanders komen uit China en niet iedereen werkt in het restaurant van zijn of haar ouders. Bananen, zo noemen veel Chinese Nederlanders zichzelf: geel van buiten en wit van binnen; een mix van Chinese roots en opgegroeid zijn in Nederland. Er zijn vele Chinese Nederlanders, met een enorme variatie in achtergronden, geschiedenissen en verhalen. Pete Wu – journalist, schrijver en kind van Chinese ouders – ging op zoek naar andere kinderen van Chinese migranten. Voor zijn debuut – ‘De bananengeneratie’ gaat hij met hen in gesprek en schrijft hun verhalen op. 

Tijdens dit programma gaan we in gesprek met Pete, en anderen van de zogenoemde ‘bananengeneratie’. Wat zijn hun verhalen over identiteit en afkomst, wat zijn hun drijfveren en de uitdagingen die ze tegenkomen? 

Voorafgaand en na afloop van het programma, is in de ruimte voor de zaal werk te zien van Sarah Wong, Tja-ling Hu en Sioejeng Tsao, creatievelingen die spelen met hun culturele identiteit en reflecteren op hun plek in de maatschappij.

 

maandag 18 nov 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 159 mensen waren aanwezig