Groen draagt niet alleen bij aan een fijne leefomgeving, maar speelt ook een belangrijke en functionele rol als het gaat om een rijke stedelijke biodiversiteit, verkoeling van de stad en het beperken van geluidsoverlast. Toch zien we groen vaker als bijzaak dan hoofdzaak. Met wereldwijd een dramatisch verlies aan biodiversiteit, toenemende droogte en extreme regenbuien, is ons ecosysteem uit balans. Welke economische en ecologische waarde heeft groen in de gebouwde omgeving? En hoe draagt dit bij aan de brede welvaart in Nederland?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Met ecologen, ontwikkelaars, ontwerpers, beleidsmakers, bouwers en stedelingen werken we aan een nieuwe definitie van groen en de rol die het vervult in de gebouwde omgeving? Hoe zorgen we dat we voldoende groen behouden en creëren om de balans voor mens en groen te waarborgen?

Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
ProgrammareeksGreening the City

De komende 10 jaar groeit de metropoolregio Amsterdam harder dan ooit. Groen en blauw, oftewel natuurlijk kapitaal, is van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de alsmaar verdichtende stad. Zo draagt het bij aan een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving en heeft het voordelen voor bewoners, bedrijven én de natuur in de stad. Toch zien we groen vaker als bijzaak dan hoofdzaak. Met wereldwijd een dramatisch verlies aan biodiversiteit, toenemende droogte en extreme regenbuien, is ons ecosysteem uit balans. Welke maatschappelijke voordelen kan stad en regio halen uit groen en water? En wat is de invloed van groen en water op de verkoeling van de stad, op de gezondheid, op de luchtkwaliteit, op de koolstofvaststelling of biomassaproductie alsook het effect op huizenprijzen? Kortom, hoe bouwen we aan een duurzame stad van de toekomst?