Amsterdam heeft zich de afgelopen jaren hard ingezet voor de positie van wooncoöperaties in de stad. In 2020 zijn er dertien nieuwbouwlocaties aangewezen en in 2021 is er een Leenfonds voor wooncoöperaties opgericht, waar initiatiefnemers voor een deel van hun startkapitaal terecht kunnen. In 2040 moet 10% van de nieuwbouw in Amsterdam uit wooncoöperatie-projecten bestaan. Hoe ziet de weg daarnaartoe eruit? Waar lopen coöperatieven nog tegenaan? En welke stappen moeten er nationaal gezet worden om de beweging van wooncoöperatieven verder te ondersteunen?

Let op: ivm de huidige corona maatregelingen gaat de conferentie door in een LIVECAST format.

Dit programma is te volgen via de livestream op www.dezwijger.nl/live, en je kan actief meepraten via Zoom.

Klik hier om deel te nemen via Zoom.

Wil je netwerken met andere mensen uit het publiek?
Klik hier voor het online commons café

DossierCoöperatieven maken de stad
Group 5 Bloeiend
  • Chandar van der Zande is Cities Consultant bij adviesbureau Metabolic en voorzitter van De Warren: de eerste zelfgebouwde wooncoöperatie van Nederland.
  • Marije Raap is programmamanager Woningbouw bij Grond en Ontwikkeling, Gemeente Amsterdam en houdt zich bezig met stadmakers- en woonfondsen.
  • Clemens Mol is adviseur bewonersorganisaties, zelfbeheer en wooncoöperaties bij !WOON waar hij wooncoöperaties ondersteunt in het opbouwen van hun organisatie. Ook is hij mede-initiatiefnemer van Cooplink: het kennisnetwerk voor wooncoöperaties.
  • Peter Kuenzli is voormalig voorzitter van het Rotterdams Woongenootschap, opgericht als remedie voor de zieke huizenmarkt. Hij is coauteur van het boek Operatie Wooncoöperatie.
  • Marije Baalman is kunstenaar, mede-oprichter van Vrijcoop (vereniging van wooncoöperaties dat zich inzet voor betaalbare woonruimte voor iedereen) en bewoner van vrijplaats Bajesdorp in Amsterdam.

Online werkconferentie “Coöperatieven maken de stad”

Op maandag 17 januari 2022 (16-22 uur) verkennen we in verschillende LIVECAST sessies, online brainstorms en plenaire programma’s de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land. Luister, kijk en praat online mee tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Susanne Heering
Moderator
ProgrammareeksCoöperatieven maken de stad

Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we op 17 januari 2022 de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.