De afgelopen jaren is veel gesproken over de woningmarkt. Dat er te weinig betaalbare woningen zijn in de stad weten we inmiddels wel. Een structurele oplossing blijkt echter lastig, het gesprek blijft vaak hangen in eigen belangen of kortetermijnoplossingen. Hoog tijd voor verandering! Dus bedacht de Denktank ‘Toekomst van de Woningmarkt’ een alternatieve gespreksmethode gebaseerd op de waarden van wonen. Vanavond gaan we op basis van deze methode in gesprek over de toekomst van het middensegment in Amsterdam. Welke nieuwe inzichten levert dit ons op zodat we de woningmarkt beter in kunnen richten? Praat mee in deze interactieve online talkshow.

Over de sprekers

  • Katrin Weber is directeur van De Argumentenfabriek en Chef bouwen en wonen. Ze leidt de Denktank Toekomst van de Woningmarkt.
  • Marja Appelman is directeur Woningmarkt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
  • Gertjan van der Baan is CEO van Vesteda. Vesteda is een Nederlandse woningbelegger die zich richt op het middenhuursegment in economische sterke gebieden en grootstedelijke regio’s.
  • Arjen Gielen is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG biedt consumenten een vangnet in kwetsbare situaties en woningbehoud waar mogelijk. De NHG is een soort verzekering voor je hypotheek, bijvoorbeeld als je relatie stopt of je je baan kwijtraakt.
  • Wouter Pocornie is architect, urbanist en onderzoeker. Hij is oprichter van Bijlmer Believers 3.0 waarmee wordt gefocust op stedenbouw, architectuur en onderzoek in Amsterdam Zuidoost. Houdt bezig met thema’s als gentrification en community building.
  • Jacob-Jan Koopmans is econoom en penningmeester bij wooncoöperatie De Warren (in wording) waar een groep jongeren bouwt aan een complex van betaalbare huurwoningen in Amsterdam IJburg. Uitgangspunt: duurzaam, sociaal en betaalbaar.

Over de Denktank ‘Toekomst van de Woningmarkt’

In 2019 hebben tien partners (waaronder Marja Appelman, Gertjan van der Baan en Arjen Gielen) onder leiding van De Argumentenfabriek de Denktank Toekomst van de Woningmarkt opgericht. Deze denktank wil een fundamenteel gesprek voeren over de woningmarkt die recht doet aan de achterliggende waarden en de complexiteit met een focus op de lange termijn. Het doel van de denktank is een waardevolle woningmarkt. Wat willen mensen? Welke waarden vinden zij het belangrijkst? Nadenken over waarden is de meest abstracte vorm van nadenken over de woningmarkt maar tegelijk het beste fundament voor een toekomstbeeld. Waarden bepalen namelijk onze standpunten en geven richting aan onze keuzes.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartner