Momenteel is er vanuit landelijk beleid bepaald dat gemeentes anti-discriminatie voorzieningen (ADV’s) moeten hebben, welke vaak ook bekend staan als meldpunten tegen racisme en discriminatie. Recent is een rapport verschenen, in opdracht van de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie in 2022 over de vraag ‘welke organisatievorm, financieringssystematiek en takenpakket past het beste bij de opgaven om lokaal discriminatie beter te bestrijden?’. Het bestaan van ADV’s is een resultaat van protestbewegingen en campagnes van grassroots organisaties in de jaren ’80 en ’90 die racisme en discriminatie op de politieke agenda hebben gezet. Maar wat is eigenlijk de huidige rol van deze ADV’s en welke beleidsontwikkelingen zien we nu? En hoe kijken maatschappelijke organisaties en burgers tegen deze instellingen aan? Tot slot, waarom blijft de meldingsbereidheid bij burgers zo laag? Tijdens dit programma gaan we een kritisch gesprek aan met maatschappelijke organisaties, diverse ex- en huidige directeuren van verschillende ADV’s om het te hebben over de ideale ADV van de toekomst, wat zouden zij moeten en kunnen doen? En hoe vinden we dat het nu gaat? Tevens blikken we terug op het functioneren van ADV’s de afgelopen decennia.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Mediapartners
ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.