2022 is een bijzonder jaar, de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) bestaat 15 jaar! De AAP wordt door Arcam uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. In aanloop naar de uitreiking spreken we met de tien genomineerden.In deze tweede aflevering staan de ‘tijdloze klassiekers’ centraal. We bespreken de genomineerde projecten Spaarndammerhart, British School en het Nationaal Holocaust Namenmonument, die binnen de korte tijd dat ze opgeleverd zijn al een vanzelfsprekendheid in de stad hebben afgedwongen. Ieder ontwerp is op hun eigen manier een hedendaagse interpretatie van de historische context. Hoe zien we dit terug? En wat is de sociaal-maatschappelijke kracht van deze projecten? Samen met de architecten, opdrachtgevers en de vak- en publieksjury bespreken we de totstandkoming van de projecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.
Het programma
We trappen de avond af met presentaties door de architecten van de drie genomineerde gebouwen. Gus Tielens (Korth Tielens architecten) neemt ons meer naar het Spaarndammerhart en Dorte Kristensen (Atelier PRO) brengt de transformatie van gevangenis tot de huidige British School in beeld. Tenslotte geeft Daniel Libeskind, architect van het Holocaust Namenmonument en ontwerper van onder andere het Jüdisches Museum in Berlijn, een speech via Zoom over het Namenmonument en hoe dit tot stand is gekomen.
Vervolgens blikken juryleden Saskia Bosnie (Zuidoost City) en Fayaaz Doekhie (Aannemer) terug op de jurydag: Wat viel hun op aan deze dag, wat was inspirerend en wat wierp meer vragen op? De juryleden bieden een alternatieve blik op de architectonische waarden van deze gebouwen.
Tenslotte gaan we in gesprek over het opdrachtgeverschap met Hans van der Zant (Heijmans) en Fedde Schouten (Nederlands Auschwitz Comité) achter deze projecten. Welke knopen moesten doorgehakt worden, wat heeft men kunnen leren van het proces en hoe gaat de historische waarde van deze gebouwen in de toekomst veranderen?
Gelegen op de plek van de oude Spaarndammerschool, ontwierpen Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect in opdracht van Heijmans Vastgoed het Spaarndammerhart. Het project, bestaand uit twee woonblokken, steekt de Amsterdamse School in een nieuw jasje. Het bestaat uit 80 woningen verdeeld over een blok rondom een openbaar hof. Hiervan zijn 26 sociale huurwoningen, 18 vrije sector huur en 36 koopwoningen. Duurzaamheid en gedeeld groen staan centraal in het ontwerp.
The British School of Amsterdam
Het leegstaande voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat is, in opdracht van The British School of Amsterdam, in 2021 omgevormd tot schoolgebouw. Het ontwerp is een samenwerking tussen Atelier Pro Architecten en van Hoogevest Architecten. In het ontwerp is zo veel mogelijk van het oorspronkelijke gebouw in gebruik gelaten en in de verschillende gevangenisvleugels bevinden zich de klaslokalen voor leerlingen van verschillende leeftijden.
Het Nationaal Holocaust Namenmonument
Aan de drukke Weesperstraat is een bakstenen monument te vinden dat is toegewijd aan meer dan 102.000 Nederlandse holocaustslachtoffers. Het Nationaal Holocaust Namenmonument is ontworpen in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité door de wereldberoemde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind in samenwerking met architectenbureau Rijnboutt. Het labyrint laat je dwalen door uit baksteen opgetrokken gangen. De inscriptie van deze bakstenen bestaat uit de namen, geboortedata en de leeftijd bij overlijden van de Joodse, Sinti en Roma slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument sluit aan op de Hoftuin van de Hermitage die verderop gelegen is, waardoor het bijna aanvoelt als een stadspark.
Uitreiking Gouden AAP 2022
NIEUWE LOCATIE: De uitreiking inclusief feest na afloop vindt plaats in de Centrale Markthal, de ooit grootste overdekte markthal van Europa, op donderdagavond 19 mei! Dé viering van de Amsterdamse architectuur, samen met 200 andere liefhebbers en professionals.
Uitreiking Amsterdamse Architectuurprijs 2022 — arcam
De prijs vestigt ieder jaar opnieuw de aandacht op het beste deel van de bouwproductie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.
Ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust kregen nooit een graf. Ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen en na hun dood werden hun lichamen verbrand of kwamen terecht in massagraven. Nu zijn hun namen vereeuwigd in het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam.