2022 is een bijzonder jaar, de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) bestaat 15 jaar! De AAP wordt door Arcam uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. In aanloop naar de uitreiking spreken we met de tien genomineerden. In deze eerste aflevering staan de ‘blikvangers’ centraal. We bespreken de genomineerde gebouwen Harbour Club, Haut en Valley. Spraakmakende gebouwen die de entree van drie verschillende buurten markeren. Waarom zijn deze projecten juist nu relevant en vernieuwend? En hoe blinken ze uit in kwaliteit en toegankelijkheid? Samen met de architecten, opdrachtgevers en de vak- en publieksjury bespreken we de totstandkoming van de projecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.

 

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Programma

We beginnen de avond met de drie presentaties door architecten Jurriaan van Stigt (Harbour Club), Do Janne Vermeulen (HAUT) en Gijs Rikken (Valley), ieder gevolgd door een korte Q&A van de moderator. Deze presentaties leggen de focus op de architectonische, maar ook de sociaal-maatschappelijke en duurzame waarden van deze gebouwen.

Vervolgens licht publieksjurylid Eric Groot Kormelink (Cliëntenbelang Amsterdam) een aantal van zijn bevindingen toe zijn opgedaan bij de bezoeken aan de genomineerde projecten.

In de tweede helft van het programma gaan we met vakjurylid Caroline Bos (Stedenbouwkundige bij UNStudio) en de opdrachtgevers van de genomineerde gebouwen in gesprek over de keuzes en uitdagingen die gepaard gingen met de ontwikkeling van deze projecten. Wat hebben we kunnen leren uit het proces en zijn dit soort ontwerper voor herhaling vatbaar?

De Harbour Club is een voorbeeld van de traditie van de afgelopen 10 jaar waarbij op het Cruquiuseiland voormalige industrieterreinen naar woon- en werkgebieden worden getransformeerd. Het gebouw, ontworpen door LEVS Architecten, biedt 81 starterswoningen, drie luxe stadswoningen, vijf woon-werk woningen, een restaurant en en een eventlocatie. Het meest in het oog springend zijn de drie gerenoveerde wijnsilo’s die zijn omgetoverd tot luxe stadswoningen en bovenop het gebouw zijn gezet.

Haut is een luxe woontoren vlakbij metrostation Spaklerweg en is ontworpen door Team V architectuur in opdracht van Lingotto. Het gebouw met 21 verdiepingen, 55 appartementen en een hoogte van 73 meter is een houtbouwproject en behoort tot één van de hoogste houtbouwprojecten ter wereld. Er is 2800 m3 hout gebruikt voor de realisatie van dit gebouw.

Al sinds 2017 werd er aan dit monumentale gebouw aan de Zuidas gewerkt, ontworpen door Winy Maas van MVRDV met het groenontwerp door Piet Oudolf. De drie torens tot 103 meter hoog en het geïntegreerde groen en natuurstenen maken dit gebouw tot een ware blikvanger. Valley past binnen de plannen om van de Zuidas een levendige stadswijk met meerdere functies te maken. In de 27 verdiepingen van het gebouw vinden we woningen, kantoorruimtes, openbare ruimtes, een museum en horeca. Specifiek biedt het 200 huurappartementen aan.

Uitreiking Gouden AAP 2022

NIEUWE LOCATIE: De uitreiking inclusief feest na afloop vindt plaats in de Centrale Markthal, de ooit grootste overdekte markthal van Europa, op donderdagavond 19 mei! Dé viering van de Amsterdamse architectuur, samen met 200 andere liefhebbers en professionals.
Uitreiking Amsterdamse Architectuurprijs 2022 — arcam

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartner
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.