2022 is een bijzonder jaar, de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) bestaat 15 jaar! De AAP wordt door Arcam uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. In aanloop naar de uitreiking spreken we met de tien genomineerden. In deze laatste aflevering staan de ‘game changers’ centraal; gebouwen die laten zien dat het anders kan. We bespreken de genomineerde gebouwen Wereldburger, Stories, de Finish en de Voortuinen, die op het vlak van duurzaamheid, circulariteit, woonkwaliteit en modulair bouwen een bijzondere prestatie hebben geleverd. Hoe is het deze projecten gelukt om buiten de gebaande paden te treden? Samen met de architecten, opdrachtgevers en de vak- en publieksjury bespreken we de totstandkoming van de projecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

In dit programma behandelen we de laatste vier genomineerde gebouwen van de Amsterdamse Architectuurprijs 2022. Wederom met presentaties, een intermezzo met juryleden en een verdiepend nagesprek.

We beginnen met een presentatie van basisschool de Wereldburger door Gianni Cito (MOKE architecten) en een presentatie van Stories door Olaf Gipser (Olaf Gipser Architects). Beide projecten streven naar vernieuwing door het gebruik van hout.

Vervolgens schuiven de Milena Jovanovic (Proof of the sum) en Esther Sarphatie (VNG) aan voor een verdiepend gesprek over het opdrachtgeverschap. Daarbij zoomen we in op de samenwerking tussen architect en opdrachtgever en nemen we een aantal van de keuzes dit in het proces gemaakt zijn onder de loep.

Tussen de presentaties door geven we het woord aan juryleden Bassima el Haik (Pharos) en Marc Reniers (M3H) om hun bevindingen van de jurydag te delen. Wat viel hun op aan de gebouwen en over welke thema’s hopen zij nog verder te praten?

In deel twee presenteert Erik de Vries (WE Architecten) de Finish en Menno Kooistra (Elephant) de Voortuinen. Deze projecten bewijzen vernieuwend te zijn door het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige sociale huurwoningen en integreren van groen, gezondheid en aanpasbaarheid.

In het verdiepende nagesprek schuift Oliver Rasche (de Alliantie Ontwikkeling) aan om dieper in te gaan op de uitdagingen en kansen die in het proces zijn ontstaan.

 

Basisschool de Wereldburger

Aan de Koos Vorrinkweg in Amsterdam Nieuw-West heeft Moke Architecten een jaren zestig gebouw getransformeerd tot moderne basisschool. De Wereldburger heeft zijn oorspronkelijke betonstructuur behouden, maar geeft nu een warme uitstraling door al het houtwerk. De grote aula is het kloppend hart van het gebouw en bestaat voornamelijk uit hergebruikt hout. In de klaslokalen en gangen is ook veel houtwerk terug te vinden, wat samen met het beton zorgt voor een stoere maar natuurlijke uitstraling. Een nieuw, breed trottoir verbindt het gebouw met de openbare ruimte, dat aansluit aan het schoolplein van het gebouw. Het schoolplein zelf is ontworpen door LANDLAB uit Arnhem.

Stories

Het door Olaf Gipser Architects ontworpen houten woongebouw Stories op de Johan van Hasseltkade is een van de zelfbouwprojecten die uit de tender van de gemeente Amsterdam is ontstaan. Het project is een uitgesproken ontwerp met een zogenaamd Cross Laminated Timber-houtconstructie (CLT) als ruggengraat. Het gebouw bestaat uit 26 appartementen, variërend tussen de 43 en 185 m2, een gemeenschappelijke ruimte met keuken, gym, sauna, een collectief terras en een parkeergarage. Stories is ontwikkeld via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Alle partijen en toekomstige bewoners waren continue bij het proces betrokken, zodat alle wensen maximaal verwezenlijkt konden worden.

© Max Hart Nibbrig

De Finish

De Finish is het laatste woningbouwproject van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland waarmee de buurt, op de transformatie van de silo’s na, voltooid is. Het project van woningcorporatie De Alliantie telt 56 luxe sociale huurwoningen, ontworpen door WE architecten. Het merendeel van de woningen in het complex zijn gerealiseerd voor reguliere woningenzoekenden in de sociale sector. Daarnaast is een aantal woningen gereserveerd voor gezinnen uit de noodopvang en voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

© de Finish

De Voortuinen

Het voormalige kantoor van de Rijkspostspaarbank aan het Westerpark is omgetoverd tot nieuwe woontoren. Architectenbureau Elephant heeft dit voormalige kantoor getransformeerd tot woontoren in opdracht van Pinnacle. De focus van de Voortuinen ligt op gezonde, duurzame en aanpasbare hoogbouw. Het gebouw bestaat uit 94 koopwoningen met ieder hun eigen groene terras, ook wel hun voortuin. In de ‘voortuinen’ van de appartementen staan ongeveer 120 bomen geplant naar ontwerp van landschapsontwerper MOSS (Makers of Sustainable Spaces). De bomen zijn geplant in speciale boombakken, die zijn uitgerust met een centraal irrigatiesysteem.

© Marcel van den Burg

Uitreiking Gouden AAP 2022

NIEUWE LOCATIE: De uitreiking inclusief feest na afloop vindt plaats in de Centrale Markthal, de ooit grootste overdekte markthal van Europa, op donderdagavond 19 mei! Dé viering van de Amsterdamse architectuur, samen met 200 andere liefhebbers en professionals.
Uitreiking Amsterdamse Architectuurprijs 2022 — arcam

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartner
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.