Oekraïne biedt al bijna drie jaar moedig weerstand tegen de imperialistische machtshonger van Poetin. Maar hoe lang houden de Oekraïners het nog vol? Zij raken oorlogsmoe door de beschietingen op burgerdoelen, de winter aan het front en door de hoge prijs aan vernietigde steden en dorpen, mensenlevens, de ontwrichte economie en miljoenen gevluchte burgers. Met Donald Trump in het Witte Huis staat bovendien de militaire steun aan Zelensky op tocht. Kan Europa Oekraïne dan genoeg beschermen en hoe bedreigend is Rusland voor Europa? Ondertussen wordt er gesproken over vrede, Trump gaat dat ‘even regelen’ en Zelensky spreekt over een diplomatieke weg. Maar valt er te onderhandelen met Poetin? In 2025 gaat het er hoe dan ook om spannen: escalatie, of een uitweg tot vrede. Hierover gaan we onder leiding van de Groene-redacteur Rutger van der Hoeven in gesprek met Hubert Smeets, Anna van Zoest, Kati Piri, Robert Serry, Lisa Weeda en Mariia Ponomareva.

Met medewerking van Jelle Baartmans (zakelijk leider Kennisplatform RAAM en gespecialiseerd in de economische transitie van Centraal- en Oost-Europa na het communisme), Milou Carstens (historica gespecialiseerd in de relatie Rusland-Oekraïne) en Chris Colijn (correspondent in Kyiv voor o.a. Kennisplatform RAAM, RTL Nieuws en BNR Nieuwsradio en gespecialiseerd in de manier waarop Oekraïne in politiek en cultureel opzicht omgaat met Rusland en het Sovjetverleden).

Over de sprekers

Hubert Smeets is historicus, journalist, oud-correspondent in Moskou, redacteur van RAAM en columnist van NRC.

Peter Wijninga is defensiedeskundige Haags Centrum voor Strategische Studies).

Robert Serry is topdiplomaat en voormalig ambassadeur in Oekraïne, hij schrijft voor RAAM een weblogboek.

Anna van Zoest is directeur van de Trans-Atlantische commissie.

Kati Piri zit namens de GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer met als portefeuille Buitenlandse Zaken en Asiel; daarvoor was zij onder andere Internationaal Secretaris PvdA Nederland en tevens lid van het PvdA-partijbestuur en namens die partij Europarlementariër in Brussel.

Lisa Weeda is Nederlands-Oekraïens schrijver, literair programmamaker, theatermaker en VR-regisseur. In 2016 verscheen De benen van Petrovski, een literair verslag van haar reis naar Oekraïne. In 2021 kwam haar romandebuut Aleksandra uit en in 2024 verscheen Dans dans revolutie.

Mariia Ponomarova is filmregisseur, scenarioschrijver en creatief producent, en werkt sinds 2014 in Nederland; ze volgde in Oekraïne de opleiding filmregie en scenarioschrijven aan de Karpenko-Karyi Kyiv National University of Theatre, Cinema & Television waar ze in 2013 cum laude afstudeerde. In 2016 studeerde ze af aan het Master of Film artistic research program aan de Nederlandse Filmacademie. Haar korte fictie- en documentairefilms werden vertoond op een aantal internationale festivals.

Yana Rudenko is Oekraïense activist en student Public Administration in Nederland; ze maakte in Boetsja de Russische invasie en bezetting mee en is oprichter en voorzitter van Adriatic-Baltic-Black-Azov seas Student Association (ABBA), een studentenvereniging voor en door Oost-Europese studenten. Daarnaast zet zij zich als activist in voor Oekraïne via Linkedin en Instagram

ProgrammareeksDe Groene Live

Live magazine over urgente onderwerpen uit De Groene Amsterdammer.