Van 17 augustus tot 19 september 1795 verzetten de tot slaaf gemaakten op Curacao zich tegen de Nederlandse slavenhouders, in een strijd voor hun vrijheid en gelijkheid. Tula, de koploper van deze opstand, was op 3 oktober 1795 hiervoor onrechtmatig geëxecuteerd, waarna hij eeuwenlang als schurk werd afgeschilderd door het koloniale bewind. Jarenlang hebben verschillende kunstenaars, activisten en intellectuelen uit de Curaçaose gemeenschap gepleit voor het eerherstel van Tula. Het Curaçaose bestuurscollege, besloot om op 17 augustus 2010, de dag van de vrijheidstrijd (Dia di Lucha di Libertat), de eer van Tula en zijn medestrijders te herstellen. Op 3 oktober van dit jaar volgt ook de Nederlandse regering in dit gebaar. Daarom organiseren we dit jaar, samen met NiNsee, de Tula-lezing. We nodigen Prof. mr. Wouter Veraart uit om ons meer te vertellen over de juridische insteek en gevolgen van het eerherstel. Na deze lezing brengen we onderzoekers, kunstenaars en andere experts uit Curaçao (en de andere eilanden in het Koninkrijk) samen voor een gesprek over de impact van het eerherstel voor de gemeenschap.
Dit programma wordt opgenomen en is later te vinden op het Youtube kanaal van Pakhuis de Zwijger.
Christa Toppenberg is een dichteres en presentatrice, geboren en getogen in Curaçao. Ze heeft in Utrecht Journalistiek gestudeerd en daarna Engelse Taal- en Letterkunde aan de VU. Vanaf een jonge leeftijd stond ze al op het podium met voordrachten en presentaties. Ze heeft in haar jeugd een gedichtenwedstrijd gewonnen en de toenmalige Nederlandse Antillen vertegenwoordigd op het jeugdcongres van Unesco, Journée Arc en Ciel. Als jonge performer stond ze in de jaren 80 al op het programma voor de herdenking ‘Rebelion di Katibu’ op het Rif te Curaçao. In Nederland bekleedt Christa de rol van moderator en presentatrice i.s.m. o.a. NiNsee, Black Achievement Month en Vereniging Antilliaans Netwerk.
Elton Villarreal studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is medeoprichter van de studievereniging SALUS voor studenten van Gezondheidswetenschappen. Altijd op zoek naar nieuwe kansen in zijn persoonlijke en professionele leven, richtte Elton ‘Students Affairs’ op, dat tegenwoordig bekendstaat als TRINity INCorporated (TRININC). Elton’s doel hiermee is om anderen te inspireren via training en motiverende toespraken die “Jou Empowered om zo anderen te Empoweren” In dit kader heeft Elton zich gecertificeerd als trainer voor het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), waar hij deel uitmaakt van het team van trainers die “levens empoweren” en “weerbare landen opbouwt.” Momenteel is Elton voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nationaal Archeologisch-Antropologisch Geheugen Instituut van Curaçao (NAAM). Het doel van NAAM is om gemeenschappen van de voormalige Nederlandse Antillen, waar ze zich ook bevinden, verhalen te geven op basis van onderzoek. Het veranderen van het verhaal kan moeilijk zijn, maar het is de enige manier om te weten wie we zijn en wie we kunnen zijn. Als facilitator en keynote-spreker heeft Elton verschillende sessies ontwikkeld die mensen in staat stellen om te groeien. Over de hele wereld, van Barbados tot Japan, van Argentinië tot Canada en terug naar Amsterdam, inspireert Elton mensen om te groeien. “Ik zal mijn uiterste best doen om je te helpen je volledige potentieel te bereiken. Het resultaat ligt in jouw handen. Hoe goed je zult zijn, hangt af van hoe goed je kiest om te zijn!”
Wouter Veraart is hoogleraar Encyclopedie der Rechtswetenschap en Rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft een sterke belangstelling voor vraagstukken rond historisch onrecht, restitutie, slachtofferschap en de rechtsstaat. Hij is sinds 2021 verbonden aan het onderzoeksproject Pressing Matter dat zich bezig houdt met de herkomst en bestemming van koloniale collecties in Nederlandse musea. Veraart heeft zich herhaaldelijk uitgelaten over de waarde van excuses voor het slavernijverleden, bijvoorbeeld in het artikel “Excuses uit het hart”, in het Tijdschrift voor Herstelrecht en in een opiniestuk over de rehabilitatie van Tula in NRC Handelsblad.