De Nachtwaker gaat in op de steeds aanhoudende aanwezigheid van de dood en hoe we de neiging hebben om te vergeten dat dit een onderdeel is van ons dagelijks leven. Maar ook hoe deze angst voortdurend wordt overtroffen en overstegen door de passie voor het leven. Dat gebeurt aan de hand van nachtwaker Janneke die de dood bewust opzoekt. Al ruim twintig jaar werkt Janneke als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg, zowel in het hospice als bij mensen thuis. Kan Janneke, door de dood van anderen op de voet te volgen, de controle over haar eigen sterfbed krijgen?

Over de sprekers

Nicky Maas studeerde in 2011 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met haar korte film ‘State of Fear’. Op het Nederlands Film Festival won ze de Dioraphte Stimulusprijs voor Beste Afstudeerfilm. Kort daarna maakte ze de documentaire ‘De Kleine Prins’ (2015) en in 2017 gingen ‘Helaas heb je het niet door’ en jeugdfilm ‘Kleine Vuur’ in première op het NFF. De jeugdfilm werd vertoond op verschillende festivals zoals Thessaloniki Documentary Festival, het Nederlands Film Festival, Cinekid, Japanprijs 2018, Doxs! Filmfestival 2018 en werd tweede bij de Prix de Jeunesse 2018. In 2020 maakte Nicky haar eerste buitenlandse productie met de observerende documentaire ‘Show us your Smile’, die onder meer op het internationaal Alpine filmfestival in Des Diablerets is vertoond.

Nicky maakt haar films in eerste plaats vanuit eigen vragen en gevoelens. Film is voor haar een middel om die vragen en gevoelens te onderzoeken. In de documentaires die Nicky eerder maakte, verlegt ze stilistisch de grenzen van fictie door de manier van filmen en kadreren. Ze heeft dan ook een voorliefde voor cinematografisch gedreven documentaires. Ze vindt het fijn als er in een film genoeg ruimte is voor de associatie van de kijker, zodat de kijker zijn gedachten en oordelen keer op keer moet bijstellen.

Susanne Duijvestein is duurzaam en holistisch begrafenisondernemer (Bij Afscheid) en auteur van het boek ‘Uitvaart in eigen hand’. Susanne pleit voor een persoonlijke uitvaart, zoals een ceremonie in je eigen tuin of een begrafenis in het bos, van een zelfgemaakte wade tot rijden je met eigen auto.

De moderator van dit programma is
Joline Rodermans
Moderator