Twintig jaar geleden -in 2003 – werd in Paradiso de eerste nachtburgemeester verkozen. Unaniem verkoos de jury het collectief De Nachtwacht als nachtburgemeester. Met acht personen sterk namen zij het ambt aan. Sindsdien hebben verschillende nachtburgemeesters hun plicht vervuld en veel betekend voor het nachtleven van de stad. Zonder hen bijvoorbeeld geen 24-uurs vergunning en anti-discriminatieregels voor uitsmijters.

Vanavond presenteert de nieuwe Nachtraad zich en worden de verkiezingen voor het nieuwe nachtburgemeesterschap aangekondigd. Na 20 jaar nachtburgemeesterschap met een snel veranderende nachtcultuur blikken we terug en kijken we vooruit: wat willen we de nieuwe nachtburgemeester meegeven? Wat zouden de verantwoordelijkheden van een nachtburgemeester moeten zijn? Hoe bepalen we wie dat wordt? Hierover willen we niet alleen met de sprekers in gesprek, maar ook met jou. Ben jij een nachtmens dat de nacht tot leven brengt? Praat dan mee, want dit gaat over jou!

Over de sprekers

Ramon de Lima is voorzitter van Stichting N8BM A’DAM en waarnemend Nachtburgemeester, daarmee is hij dé belangenbehartiger van de nachtcultuur van onze hoofdstad. Naast zijn werk als nachtburgemeester is hij creatief producent en werkt hij als freelancer voor verschillende projecten in de stad.

Pim Evers is (mede-)eigenaar van zeventien horecazaken, waaronder: Hannekes Boom, Disco Dolly, Bloemenbar, Café Restaurant Nieges, Cannibale Royale, Café Nieuw Amsterdam en nachtclub Oliva. Hij is ook voorzitter van ondernemersvereniging Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam.

Bas Louwers is al ruim 14 jaar eigenaar van de Bitterzoet. Ook is Bas Louwers voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs, bij dit overleg zijn 27 clubs aangesloten.

De Nachtwacht is een collectief dat het eerste het ambt als nachtburgemeester beklom. Leden van dit 9 koppig collectief waren: Lex Breet , Puck Verdoes, Inez de Jong, Dick Koopman, Maz Weston, Joost van Bellen, Anne Hemker, Kim Tuin en Felix van der Eerden. Dit collectief schreef ook de Nachtnota, een nota die 20 jaar na dato nog steeds actueel is.