Kunst en cultuur stoppen niet als de klok twaalf slaat. Juist in de nacht staan de vernieuwers op, vind je innovatieve kunstvormen en kom je (sub)culturen tegen die overdag onzichtbaar lijken. De nacht geeft Amsterdam kleur, maar staat onder grote druk. Door de groei van de stad, het gebrek aan ruimte, belangen van inwoners en nu ook de beperkende invloed van het aanhoudende coronavirus- waardoor het nachtleven tijdelijk op slot zit. Waar ligt de toekomst voor de nachtcultuur in Amsterdam? Gemeente Amsterdam werkt aan een visie op nachtcultuur en wil daarom deze vraag, samen met nachtprofessionals en andere betrokkenen, verkennen aan de hand van een serie gesprekken. In de eerste editie kijken we naar het huidige nachtlandschap; naar zowel kansen als beperkingen. Aan bod komen onder anderen onderwerpen als gentrificatie, de rol van broedplaatsen en ruimte creëren in het centrum versus buiten de ring.

Tijdens dit eerste gesprek ‘Ruimte voor nachtcultuur’, onder leiding van Hasna El Maroudi, gaan we in op onderwerpen als vrije ruimte en gentrificatie, de rol die broedplaatsen spelen in het faciliteren en creëren van nachtcultuur en over nachtleven in het centrum versus in andere stadsdelen. Dit gesprek en de andere drie gesprekken, zullen als directe input voor de Nachtvisie dienen.

Wat gaan we doen?

  • Nadat de Wethouder Touria Meliani de Nachtvisie kort introduceert gaan we in gesprek met Kim Tuin, Pieter de Kroon en Mary Lake over de definitie van nachtleven. Wat is nachtcultuur en wat valt er te verliezen?
  • Hierop volgt een intermezzo door woord- en soundkunstenaars Matthijs Jansen en Olivier Terpstra.
  • Dan nemen Maru Asmellash, Liese Kingma, Wisse Vollaers, Najah Aouaki en Bas van Geyn plaats om het met Wethouder Meliani te hebben over de uitdagingen die ze tegenkomen, huidige en toekomstige behoeften en de ideale Amsterdamse nacht.
  • We sluiten af met een column van Nachtburgemeester Ramon de Lima.

Vind jij dat je bij dit gesprek, of een van de andere gesprekken moet zijn, mail ons dan via [email protected].

Over de sprekers

Touria Meliani bestuurster en politica van GroenLinks. Sinds 30 mei 2018 is zij wethouder van de gemeente Amsterdam met in haar portefeuille Kunst en Cultuur en Digitale Stad, Personeel en Organisatie, Dienstverlening, Vastgoed, Archeologie, Monumenten en het stadsdeel Nieuw-West. Daarnaast is zij bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meliani studeerde culturele maatschappelijke vorming aan de Hogeschool van Amsterdam en was tot 2018 tien jaar werkzaam bij de Tolhuistuin, waarvan de laatste zes jaar als algemeen directeur.

Kim Tuin is directeur van Het Hem, een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek op het Hemburgterrein in Zaandam. Ze is daarnaast conceptontwikkelaar voor Stadsarchief Amsterdam, was directeur van Stichting NDSM-werk, leidde haar eigen boekingsbureau samen met Eelko Anceaux en was algemeen directeur van inmiddels legendarische club Trouw op de Wibautstraat. Van 2003 tot 2006 was Kim Nachtburgemeester van Amsterdam.

Pieter de Kroon is eigenaar van Chicago Social Club en woordvoerder Overleg Amsterdamse Clubs. Het OAC is een community van 26 ondernemers die clubs exploiteren in Amsterdam. Ook is hij onderdeel van Nachtraad Amsterdam (adviesorgaan van Stichting N8BM A’DAM) en ‘Nachtbelang’.

Mary Lake is DJ. Ze begon haar muzikale carriere in de Londense underground scène. Vanaf 2017, toen ze terug naar Nederland verhuisde, werd ze ook in Amsterdam een bekende naam. Mary Lake draaide op evenementen als Dekmantel Festival en Lowlands. Afgelopen oktober bracht ze haar eerste plaat, genaamd Dribble, uit onder United Identities, het label van DJ en producer Carista Eendragt.

Creatief ondernemer Maru Asmellash is medeoprichter van TNO (the New Originals) en lid van het Zeedijk 60-collectief. Samen met een aantal partners organiseert hij jaarlijks het SMIB TNO fest. Ook is Maru is directeur en programmamaker bij broedplaats Kazerne Reigersbos in Amsterdam Zuidoost en werkt hij samen met drie partners aan Super Sexyland dat in Amsterdam-Noord zal openen.

Wisse Vollaers is één van de oprichters van Garage Noord, normaal gesproken nachtclub en restaurant, nu tijdelijk ‘Roti Noord’. Hij was de afgelopen jaren clubmanager bij De School.

Najah Aouaki is econoom en stedelijk strateeg. Waar stedelijke ontwikkelingen en marktwerking inclusiviteit bedreigen, bedenkt Najah strategieën en concepten om mogelijkheden te creëren voor de mensen die het risico lopen buitengesloten te worden. Zo zorgde ze ervoor dat de Java-wijk zijn diverse karakter behield, door ondernemers de kans te geven te groeien, samen met de veranderende doelgroepen om hen heen. Momenteel werkt ze aan een economische verkenning van de ontwikkelbuurt Venserpolder in Zuidoost en is ze betrokken bij de ontwikkeling van Centrum Nieuw West.

Liese Kingma is curator, cultureel bemiddelaar en projectontwikkelaar in Amsterdam, Wenen en Berlijn. Haar core business is het stimuleren van dialoog voor het creëren van participatieve modellen voor stedelijke verandering. Dit doet ze door middel van een aantal internationale projecten die focussen op de bescherming en creatie van vrije ruimte. Binnen Space of Urgency, een internationaal onderzoeksplatform dat dialoog, kennisuitwisseling en ‘spaces of urgency’ organiseert, is Liese verantwoordelijk voor project management en stakeholder communicatie.

Bas van Geyn werkt al tien jaar aan het beheer en ontwikkelen van broedplaatsen. Vanaf 2017 is hij betrokken bij Urban Resort en sinds een aantal jaar is hij daar hoofd Verhuur en Ontwikkeling. Als stadgeograaf heeft hij een brede interesse in de stad en haar stedelijke ontwikkeling, in het bijzonder in vrije ruimten voor maatschappelijke initiatief, kunst en (sub) cultuur.

Ramon de Lima is voorzitter van Stichting N8BM A’DAM en huidig Nachtburgemeester. Stichting N8BM A’DAM is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een levendig, divers en inclusief nachtleven. De nachtburgemeester is een actieve gesprekspartner voor alle deelnemers aan de nacht, waaronder de gemeente, ondernemers en bewoners. Ramon is founder member van City Collective Amsterdam en is als curator of consultant betrokken bij veel projecten in de stad.

Matthijs Jansen is acteur, danser, model en woordkunstenaar. Samen met Olivier Terpstra vormt hij Overprikkels.

Olivier Terpstra is componist, sound designer en filmmaker. Samen met Matthijs Jansen vormt hij Overprikkels.

Mediapartners