Kunst en cultuur stoppen niet als de klok twaalf slaat. Juist in de nacht staan vernieuwers op, vind je innovatieve kunstvormen en kom je (sub)culturen tegen die overdag onzichtbaar lijken. Maar is er daadwerkelijk een verschil van nacht en dag tussen wat voor en na zonsondergang plaatsvindt? Hoe onderscheiden dag- en nachtcultuur zich van elkaar? En hoe brengen we ze samen? Hoe verhouden festival-, rave- en nachtcultuur zich tot het verschil tussen dag en nacht? Kortom, wat kan de nacht leren van de dag, bijvoorbeeld op het gebied van talentontwikkeling, en andersom? Gemeente Amsterdam werkt aan een visie op nachtcultuur en wil daarom deze vraag, samen met nachtprofessionals en andere betrokkenen, verkennen aan de hand van een serie gesprekken. Dit gesprek is het tweede in de reeks en zal net als de andere edities dienen als directe input voor de nachtvisie.

Tijdens dit tweede gesprek ‘Dag ontmoet nacht’, onder leiding van Justin Verkijk, bespreken we wat nachtcultuur nu eigenlijk is. We gaan in op onderwerpen als talentontwikkeling, samenwerking tussen dag en nacht en de relatie van festival- en ravecultuur tot nachtcultuur. Dit gesprek en de andere drie gesprekken, zullen als directe input voor de Nachtvisie dienen.

Onderaan deze pagina vind je de link naar het eerste gesprek, dat plaatsvond in december 2020. Vind jij dat je bij dit gesprek, of een van de andere gesprekken moet zijn, mail ons dan via [email protected].

Over de sprekers

Touria Meliani bestuurster en politica van GroenLinks. Sinds 30 mei 2018 is zij wethouder van de gemeente Amsterdam met in haar portefeuille Kunst en Cultuur en Digitale Stad, Personeel en Organisatie, Dienstverlening, Vastgoed, Archeologie, Monumenten en het stadsdeel Nieuw-West. Daarnaast is zij bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meliani studeerde culturele maatschappelijke vorming aan de Hogeschool van Amsterdam en was tot 2018 tien jaar werkzaam bij de Tolhuistuin, waarvan de laatste zes jaar als algemeen directeur.

Isis van der Wel is dj en producer. Sinds 2000 is Isis daarnaast actief als programmeur en art director en heeft ze verschillende multidisciplinaire programma’s gerealiseerd voor clubs, podia, festivals en musea. Deze programma’s combineren elektronische muziek, live muziek, theater, poëzie en wellness, filosofie en debat. Van 2010 tot en met 2012 was Isis Nachtburgemeester van Amsterdam. In die hoedanigheid stond ze aan de wieg van de huidige Amsterdamse 24-uursvergunningen. Tot slot is ze sinds dit jaar lid van de Amsterdamse Kunstraad.

Angelo Bromet is een expert op gebied van urban- en jongerencultuur. Hij is programmeur bij de Melkweg en een scala aan andere partijen, waaronder New Metropolis Zuidoost. Verder is hij mede-oprichter van Prospect 11, een stichting die talentontwikkeling en gebiedsontwikkeling samenbrengt. Ook organiseert hij al sinds jaar en dag feesten om afrobeats op de kaart te zetten.

Emma Waslander is freelance creatief producent en consultant. Ze deed in het verleden veel projecten voor het Stedelijk Museum en is nu, na haar 3-jarige termijn als projectmanager bij Museumnacht Amsterdam, net begonnen aan een klus voor het Amsterdam Museum en ze cureert een tentoonstelling in het Muiderslot.

Jordi Ariza Gallego is kunstenaar, performer en cultural organisor. Hij is de oprichter van UltraSexi; een creatief platform voor jong talent, dat onder andere M.U.L.T.I.S.E.X.I, een succesvolle queer uitgaansavond in Studio 80, organiseerde.

Aukje Dekker is beeldend kunstenaar en oprichter van Sexyland. Ze stond aan de wieg van het experimentele Eddie the Eagle Museum en is nu bezig met de ontwikkeling van een vervolg op Sexyland; Super Sexyland World, een nieuwe utopische wereld met ruimte voor allerlei subculturen naast elkaar. Daarnaast doet Aukje op dit moment onderzoeken voor de Raad van de Kinderbescherming en is ze een eigen kunstcollectie aan het aanleggen.

Bogomir Doringer is kunstenaar, onderzoeker en curator. Op dit moment doet hij een PhD ‘Artistic Research’ aan de University of Applied Arts in Wenen, Oostenrijk, met het project ‘I Dance Alone’. Dit project onderzoekt ‘uitgaan’ als een samenkomst van sociale en politieke omstandigheden. Hiernaast is Bogomir curator en hoofd van educatie en onderzoek voor NXT Museum in Amsterdam Noord.

Ferdgie Imambaks is co-founder van Orphic, een community-based evenementenbedrijf en platform voor talentontwikkeling met een focus op techno muziek. Het is de missie van Orphic om evenementen met een hoge kwaliteit muziek te organiseren, en daarbij een actieve rol in de ontwikkeling van artiesten te spelen. Dit alles leidt tot een omgeving waarin iedereen kan groeien op een zo positief en veilig mogelijke manier. Naast zijn rol bij Orphic is Ferdgie trajectbegeleider bij De Regenboog Groep, waar hij verantwoordelijk is voor het maken van competentie ontwikkelplannen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sydney van Nieuwaal is is content creator, lead print editor en online editor voor Subbacultcha! Subbacultcha is een platform, gevestigd te Amsterdam. Subbacultcha organiseert een maandelijks programma, maakt (print) publicaties en doet verscheidene (kunst-)projecten. Leden van Subbacultcha hebben gratis toegang tot het leeuwendeel van het programma, wat varieert van concerten en tentoonstellingen tot aan diners en club nachten, en krijgen alle projecten en publicaties thuisgestuurd. Het lidmaatschap helpt Subbacultcha om te investeren in de opbouw en onderhoud van een duurzame gemeenschap en een progressief maar comfortabel uitgaansleven.

De moderator van dit programma is
Justin Verkijk
(Radio) DJ, MC, moderator
Mediapartners