Wanneer heb jij voor het laatst een praatje gemaakt met je buur? Of geklaagd over de overheid? Tijdens deze publieke afsluiting van de Maand van de Burger gaan de Ombudsman Metropool Amsterdam en de MRA-trainees in gesprek over de relatie en het vertrouwen tussen de burger en de overheid, en tussen burgers onderling. Een interactieve avond vol verhalen, ontmoeting, exposities én inspirerende medeburgers die hun steentje bijdragen aan de sociale cohesie in de buurt. Kom langs, stel je vragen, deel je ervaringen en laat je verrassen! We heten je hartelijk welkom.

Tijdlijn
20:00-21:00 Plenaire opening @ Workspace, 2e verdieping

We starten de avond in de Expo met een plenair gesprek over De Maand van de Burger, en verschillende verdiepende gesprekken met sprekers én publiek aan thema-avonden.

21:00-22:00 Borrel, fotografie en plenaire afsluiting @ Expo, 1e verdieping

Voor het tweede gedeelte van de avond verplaatsen we ons naar de Expo, op de 1e verdieping. Daar zijn verschillende foto-tentoonstellingen te bezichtigen, is de bar open en zijn er muziek en spoken word performances.

Over het programma

We starten de avond met een gesprek over De Maand van de Burger: wat is het belang hiervan, en wat voor activiteiten hebben er afgelopen maand plaatsgevonden?

Na de opening verspreiden de sprekers en publiek zich over verschillende thematafels voor een verdiepend gesprek. Hieronder is te lezen wat de insteek is per tafel, en welke gasten daarbij zijn aangeschoven.

Tafel 1 | Burgers en ambtenaren: Wie doet wat?

De relatie tussen burgers en de overheid staat onder druk en voor steeds meer mensen is contact met de overheid een stressfactor geworden. Ook weet niet iedereen goed de weg naar het stadhuis te vinden. En ontbreekt er vaak een persoonlijk aanspreekpunt. Aan deze tafel gaan we met elkaar in gesprek over de best practices en de obstakels in relatie tot het contact tussen burgers en ambtenaren.

Met aan deze tafel:

Tafel 2 | Polarisatie en vertrouwen: Hoe gaan we ermee om?

Hoe komt het dat mensen niet meer met elkaar praten en het vertrouwen in de overheid verliezen? Aan deze tafel gaan wij in gesprek over brandende thema’s zoals vertrouwen in elkaar en polarisatie. Hoe kijkt de onderzoekswereld hiernaar? Ga met ons in gesprek.

Tafel 3 | Actief in de buurt: de overheid kan het niet alleen

Het gedeelde thema van deze tafel is: voor en door de wijk. Aan deze tafel zitten verschillende initiatieven die actief zijn in een wijk in de metropoolregio. Ieder met een eigen verhaal en een andere insteek. Laat je inspireren en neem plek aan deze tafel!

In het tweede deel van de avond verplaatsen we ons naar de Expo (op de 1e verdieping), en sluiten we het programma af met fotografie, spoken word, muziek, hapjes en een drankje.

Met:
Luan Buleshkaj
Spoken word-artiest
Korné & Annemijn
Muzikanten

Over De Maand van de Burger

Dinsdag 21 maart is de nationale ‘Dag van de Burger’. De Ombudsman Metropool Amsterdam haakt hierop aan om vanaf 21 maart De Maand van de Burger te maken. Tijdens deze maand staan wij gewoon stil bij elkaar, dus van 21 maart tot 20 april. Weet jij eigenlijk wie jouw buren zijn? Weet jij wat jouw gemeente voor jou doet? Heb je nog wel vertrouwen in je buren en de gemeente? Deze maand zullen wij activiteiten organiseren om jou te helpen met het verbinden met je omgeving en een positieve wind laten waaien door de metropool. Laten we samen een positieve sociale impact maken!

DossierDemocratie en sociale innovatie
Democratisch
ProgrammareeksNew Democracy

Met als stip op de horizon: een stad “van, voor en door iedereen”, benoemen en bevragen we de status quo van onze (lokale) democratie en democratische instituties.