We willen groene, leefbare en betaalbare steden bouwen voor iedereen. Daarmee blijft de stad een fijne plek om in te wonen én te werken en maken we de stad klaar voor klimaatverandering. Maar waar hebben we het over als we onze steden willen vergroenen? Hoe kunnen data en meetbare indicaties het groen in de stad in kaart brengen en verbeteren?

 

De initiatiefnemers van de Groene Stad Challenge hebben een methode gevonden om groene steden meetbaar te maken. Op basis van data-analyses, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) geeft het initiatief inzicht in de mate van vergroening per wijk of buurt binnen gemeentes. Op basis hiervan wordt geëvalueerd wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Een dergelijk initiatief kan de gemeente richtlijnen geven om ook het bedrijfsleven te betrekken bij het stimuleren van vergroening. Zo kan er ook doelgerichte financiering komen voor specifieke projecten. In dit programma praten we over hoe de Groene Stad Challenge de groene en leefbare stad meetbaar maakt en hoe dit steden vooruithelpt. Hoe brengen gemeentes deze adviezen in de praktijk? Wat doen Amsterdam en Almere al op dit gebied en welke partijen betrekken zij bij het realiseren van deze groene ambities? Hierover gaan we in gesprek met experts.

Zie website van CIRCL voor meer informatie

ProgrammareeksCIRCL

Circl is het circulaire paviljoen van ABN AMRO. Een platform op de Amsterdamse Zuidas waar de benodigde krachten uit de samenleving, business en finance samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Pakhuis de Zwijger adviseerde bij de ontwikkeling van Circl en is mede-verantwoordelijk voor de programmering. Er lopen programmalijnen over de energie-transitie, de reset van de economie, de vaardigheden van de duurzaamheidsprofessional, commodities, het meetbaar maken van impact en interactieve workshops gericht op inkopers, ontwerpers, financiers en marketeers. Ook is Circl elk jaar hoofdkwartier van de Week van de Circulaire Economie.