In 2050 zullen er twee tot drie keer zo veel 80-plussers in Nederland leven als nu. Ook in Amsterdam worden mensen ouder. Steeds meer mensen zijn langer vitaal en blijven zelfstandig thuis wonen. Maar, door gebrek aan ouderenhuisvesting in de stad wordt de doorstroom in de woningmarkt belemmerd. Ook gaat vergrijzing gepaard met groeiende eenzaamheid onder ouderen. Kunnen collectieve woonvormen voor 65+ers een oplossing bieden voor de krappe huizenmarkt en de toenemende eenzaamheid in de stad? Hoe ontwerp je een huis waarin samenwonen centraal staat? Verbeteren dit soort initiatieven de woningendoorstroom in Amsterdam? In welke woonvorm willen we oud worden? In dit programma gaan we in gesprek over collectieve woonmogelijkheden voor 65+ers in de stad.
Tijdens dit programma gaan we in gesprek over ouderenhuisvesting in Amsterdam. Als eerste gaat Andor Kwee, Programmamanager Ouderenhuisvesting Gemeente Amsterdam, in op het huidige beleid in de stad. Waarom zet de gemeente in op geclusterde woonvormen? Wat zijn de ambities rondom ouderenhuisvesting in de komende jaren? Hoe gaat Amsterdam om met de groeiende vergrijzingsdruk? Esther Akkerman-Dwars licht vanuit wooncorporatie Woonzorg Nederland toe hoe de vraag naar woningen verandert door de vergrijzende markt. Hoe ziet een toekomstbestendige en zorgzame stad er uit waarin we prettig oud kunnen worden? Jenny van Dalen, lid van de ouderenadviesraad Zuidoost, zal vanuit haar expertise ingaan op het groeiende tekort aan ouderenwoningen in de stad.
Vervolgens zullen we ons op de praktijk richten. Hoe zit het nu met collectieve woonvormen in de stad? Welke lessen kunnen we leren van de gevestigde ouderenwoningen in Amsterdam?
Amstelhuis
Hélène Patijn is directeur van het Amstelhuis. Het Amstelhuis verhuurt sociale huurwoningen voor senioren in Amsterdam en richt zich op het bevorderen van de sociale interactie en het voorkomen van eenzaamheid.
Akropolistoren
Mia Fiedeldij Dop is bewoner van de Akropolistoren, een coöperatieve vereniging van 55+ bewoners, gevestigd op Zeeburgereiland. De gemeenschap van de Akropolistoren heeft het beheer van het gebouw in eigen hand.
Stadsveteraan
Anneke Speelman is ontwikkelingsmanager bij het AM. In het Amstelkwartier zal in 2023 een woongebouw verrijzen voor Stadsveteranen, waar ouderen zelfstandig maar samen met vrienden of familie kunnen wonen.
LIFE
Daniëlle Breure zal vanuit Bouwinvest vertellen over het wooncomplex LIFE. Dit zijn vrije sector huurappartementen voor betrokken 50+ers, gevestigd in de Houthaven, waar activiteiten georganiseerd worden en initiatieven van de bewoners gesteund worden.
Ten slotte zullen we samen met Hélène Patijn, Andor Kwee en Esther Akkerman-Dwars naar de toekomst van ouderenhuisvesting in Amsterdam kijken. Bieden collectieve woonvormen een oplossing tegen woningnood en eenzaamheid in de stad?
LET OP: i.v.m de nieuwe coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om dit programma fysiek bij te wonen. Online deelname is wel mogelijk. Wil je meepraten? Log dan in via ZOOM. De link verschijnt op deze pagina zodra het programma live is.
We worden met z’n allen steeds ouder maar waar moeten al deze ouderen straks wonen? Waar wíllen de ouderen van de toekomst wonen en sluit het aanbod daarop aan?
Binnen vijf jaar moeten er in Amsterdam 2000 nieuwe woningen voor ouderen bijkomen. Het gaat om zogeheten clusterwoningen - complexen waarin 55-plussers hun eigen appartement hebben.
In het Amstelkwartier komt “de Stadsveteraan”: een complex van Woonzorg Nederland met sociale huurwoningen voor ruim 150 senioren. De woningen zijn een mix van zelfstandige appartementen en groepswoningen met veel gedeelde voorzieningen.