Op zondag 23 februari trekken onze buren naar de stembus. De dag daarna blikken we in Pakhuis de Zwijger terug op een turbulente verkiezingsaanloop en de uitslag. Wat betekenen de resultaten voor Duitsland, Europa en ons eigen kikkerlandje? De belangstelling voor deze verkiezingen was in ieder geval groter dan ooit. Er gebeurde dan ook veel in de aanloop naar de verkiezingen: de inmenging van Elon Musk, het doorbreken van de ‘Brandmauer’, het cordon sanitaire rond Alternative für Deutschland (AfD) en de invloed van nepnieuws zorgden voor een bewogen en hobbelige aanloop. Tijdens de ‘Evening After’ beschouwen en analyseren we de grootste verschuivingen, gebeurtenissen en kijken we naar de toekomst. Dit doen we samen met sprekers die rechtstreeks uit het roerige Duitsland komen!
Over de sprekers
Dieuwke van Ooij is verslaggever Buitenland met specialisatie Duitsland bij Nieuwsuur. Ze doet al meer dan 30 jaar verslag over alles wat te maken heeft met Duitsland. Tijdens deze avond neemt ze je mee naar de Duitse straten, waarvandaan zij het verkiezingsweekend verslag doet.
De Groene klimaatminister Habeck vraagt mensen meer te knuffelen in plaats van de verwarming aan te zetten. CDU-leider Merz is doodziek. Bondskanselier Scholz heeft een miljoenenvilla in Californië en minister Baerbock een minnaar in Nigeria.
Met nog twee weken campagne te gaan, troffen SPD-leider Olaf Scholz en CDU-leider Friedrich Merz elkaar in een eerste groot tv-debat. Het ging veel over radicaal-rechts.
Politicoloog Léonie de Jonge heeft een déjà vu. Eerst opende VVD-leider Dilan Yesilgöz de deur voor samenwerking met de PVV, nu doet CDU-leider Friedrich Merz hetzelfde in Duitsland met de AfD. ‘Je voelt dat er iets aan het veranderen is in de maatschappij.’