Financiering is één van de grote obstakels in het starten van een coöperatief initiatief. Met crowdfunding en eigen inleg zijn geen duurzame stappen te maken, en Nederlandse banken zijn vaak nog terughoudend om een lening te verstrekken die de kosten dekt. Wat voor financiering is er nodig om de coöperatieve beweging op een duurzame manier te versterken en te versnellen? Wat voor een goede voorbeelden zijn er al, en welke obstakels moeten er uit de weg? Een verkenning -aan de hand van ervaringen en lessen uit de wereld van het cooperatief vastgoed- richting commons-friendly finance.

Let op: ivm de huidige corona maatregelingen gaat de conferentie door in een LIVECAST format.

Dit programma is te volgen via de livestream op www.dezwijger.nl/live, en je kan actief meepraten via Zoom.

Klik hier om deel te nemen via Zoom.

Wil je netwerken met andere mensen uit het publiek?
Klik hier voor het online commons café

 

DossierCoöperatieven maken de stad
Group 5 Bloeiend

Over de sprekers:

Natascha Hulst is programma directeur bij European Land Commons en Schumacher Center for a New Economics. Vanuit deze functies werkt Natascha naar op commons gebaseerde ecologische oplossingen. Ze heeft expertise in de relaties tussen economische activiteiten, lokale gemeenschappen, natuurlijke bronnen en ecosystemen en ze wil deze expertise inzetten voor positieve systeemverandering door kapitaal effectief om te leiden naar de commons en zo waarden te creëren die bevorderlijk zijn voor het leven.

Jan-Jaap Gerritsma is fondsmanager en financieel adviseur bij het Stadmakers Fonds. Hij zet zich in om impact te maken door sociale ondernemers te helpen om vastgoed te verkrijgen. Daarnaast geeft Jan-Jaap financieel advies en houdt zich bezig met businesscases en gebiedsontwikkeling.

Marije Raap is programmamanager Woningbouw bij Grond en Ontwikkeling voor de gemeente Amsterdam. Marije is een resultaatgerichte vernieuwer die verbindend werkt met ideeën, kennis en informatie en met oog voor verschillende belangen. Ze houdt zich bezig met stedelijke planning, vastgoedontwikkeling, woningbouw en duurzame ontwikkeling.

Jacob-Jan Koopmans werkt als economisch en beleidskundig adviseur voor het FNV en is daarnaast penningmeester en mede-oprichter van Wooncoöperatie de Warren. Deze non-profit wooncoöperatie heeft als doel om 36 duurzame en sociaal-innovatieve huishoudens in Amsterdam Oost te realiseren.

Online werkconferentie “Coöperatieven maken de stad”

Op maandag 17 januari 2022 (16-22 uur) verkennen we in verschillende LIVECAST sessies, online brainstorms en plenaire programma’s de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land. Luister, kijk en praat online mee tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
De moderator van dit programma is
Bart Krull
Freelance moderator
ProgrammareeksCoöperatieven maken de stad

Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we op 17 januari 2022 de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.