Talrijke partijen houden zich bezig met waterbeheer, waterbouw en drinkwatervoorziening. Bouwen op het water biedt een oplossing voor ruimtegebrek, waterberging en meer biodiversiteit. Waar partijen veelal tegen aanlopen zijn de beleidsmatige, juridische en verzekeringstechnische zaken. Platform Drijvende Waterwijken organiseert in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een constructieve dialoog over hoe we wonen en werken op het water naar een nieuw niveau kunnen tillen. Op het podium staan de initiatiefnemers van Floating Future, alsmede beleidsmakers en juristen. Floating Future is een onderzoeksproject dat zich richt op het opschalen van drijvend bouwen als een adequate oplossing voor het ruimtetekort in Nederland.

Over Floating Future

Floating Future, gefinancierd vanuit de Nederlandse Wetenschapsagenda, is een consortium van 40 organisaties dat interdisciplinair onderzoek combineert met de praktijk van industriële en maatschappelijke partners. De meewerkende disciplines beslaan een breed scala van sociale wetenschappen, economie, recht, technologie, ecologie en waterbeheer.

Floating Future creëert een enorme kennisbank over de drijvende bouwontwikkelingen van de toekomst: woonblokken, kantoren, openbare ruimtes als waterparken, industrie en havens. Drijvende nederzettingen en infrastructuur geven ruimte en tegelijk dient het water voor andere doeleinden. Belangrijke drijfveer is zeker ook om de gevaren van zeespiegelstijging, overstromingen, plensbuien en andere extreme weersomstandigheden te bezweren.

ProgrammareeksGebiedsontwikkeling

De druk op steden neemt de komende jaren geweldig toe, met diverse transities in het vooruitzicht. Niet alleen de grote steden, maar ook dorpen en regio’s veranderen sterk. Onder andere het aantal inwoners groeit of krimpt met maatschappelijke uitdagingen als gevolg. De eisen op het gebied van energie, water, technologie, voedselvoorziening en mobiliteit worden daarnaast alsmaar hoger. Gebiedsontwikkeling vormt passende oplossingen voor die uitdagingen van nu en morgen. Deze integrale planningsmethodiek houdt rekening met leefbaarheid, economische, ecologische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van gebieden. Wat maakt een gebiedsontwikkeling veerkrachtig? Hoe ontwikkelen we aantrekkelijke woon- en werkgebieden die in staat zijn (mee) te veranderen? Hoe vergroten we de economische, ecologische, maatschappelijke en ruimtelijke veerkracht van steden en wat is daarvoor nodig? In deze programmareeks gaan we hierover in gesprek.