Talrijke partijen houden zich bezig met waterbeheer, waterbouw en drinkwatervoorziening. Bouwen op het water biedt een oplossing voor ruimtegebrek, waterberging en meer biodiversiteit. Waar partijen veelal tegen aanlopen zijn de beleidsmatige, juridische en verzekeringstechnische zaken. Platform Drijvende Waterwijken organiseert in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een constructieve dialoog over hoe we wonen en werken op het water naar een nieuw niveau kunnen tillen. Op het podium staan de initiatiefnemers van Floating Future, alsmede beleidsmakers en juristen. Floating Future is een onderzoeksproject dat zich richt op het opschalen van drijvend bouwen als een adequate oplossing voor het ruimtetekort in Nederland.
Over Floating Future
Floating Future, gefinancierd vanuit de Nederlandse Wetenschapsagenda, is een consortium van 40 organisaties dat interdisciplinair onderzoek combineert met de praktijk van industriële en maatschappelijke partners. De meewerkende disciplines beslaan een breed scala van sociale wetenschappen, economie, recht, technologie, ecologie en waterbeheer.
Floating Future creëert een enorme kennisbank over de drijvende bouwontwikkelingen van de toekomst: woonblokken, kantoren, openbare ruimtes als waterparken, industrie en havens. Drijvende nederzettingen en infrastructuur geven ruimte en tegelijk dient het water voor andere doeleinden. Belangrijke drijfveer is zeker ook om de gevaren van zeespiegelstijging, overstromingen, plensbuien en andere extreme weersomstandigheden te bezweren.
Dat bouwen op het water technisch haalbaar is, is al decennia bekend. Nieuw onderzoek kijkt verder dan de bekende dure drijvende woningen en neemt de financiële haalbaarheid van een drijvende gebiedsontwikkeling onder de loep. “Deze manier van denken maakt het financiële gat onderaan de streep nog veel kleiner.”
Already many cities situated in coastal areas are vulnerable to sea level rise and at the same time, they have a scarcity of space. Extreme weather events may give rise to high or low water levels in rivers and more space is consequently needed to accommodate big water flows or to store water for periods of drought. In the Netherlands (but also in other deltas around the world) the space for housing and industry is becoming limited due to these developments. >>>