Door de stijgende zeespiegel, de hoge woningnood en de schaarse ruimte in ons kikkerlandje is wonen en werken op het water een serieuze optie om deze problemen in één klap op te lossen. Arken, woonboten en losse gebouwtjes op het water kenden we al, maar waarom zouden we dit verschijnsel niet structureel maken? Een forse opschaling naar complete wijken zou een formidabele bijdrage leveren aan de huisvestingsopgave. Nederland is immers rijk aan water, ook in steden waar de woningnood het hoogst is. De wijken kunnen worden neergezet op pontons of in grote bakken, bij voorkeur in een lichte bouwwijze, in kruislaaghout. Zo ontstaan ultramoderne waterbuurten die niet alleen duurzaam, circulair en klimaatbestendig zijn, maar ook een lust om in te leven. Diverse experts beantwoorden allerlei vragen over dit nieuwe woon-en-werkfenomeen. Welke potentie heeft leven op water in Nederland? Welke concepten zijn er al ontwikkeld? Waar liggen de juridische belemmeringen? Gooit de regelgeving de rem erop? Hoe schalen we op? In gesprek met ideeënmakers, architecten, houtbouwers, onderzoekers, juristen, beleidsmakers over de kansen van blijvend leven op het water!

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Door de stijgende zeespiegel, de hoge woningnood en de schaarse ruimte in ons kikkerlandje is wonen en werken op het water een serieuze optie om deze problemen in één klap op te lossen. Arken, woonboten en losse gebouwtjes op het water kenden we al, maar waarom zouden we dit verschijnsel niet structureel maken?

Rond 2000 was er een kleine opleving, maar de regelgeving kon nog niet uit de (natte) voeten met de bewegende ondergrond. En erger, de bouwsels zijn nóch woning, nóch boot! Ja, dan rijten ontwikkelaars, banken en aannemers in koor alle dissonanten open. Een forse opschaling naar complete wijken nu zou echter een formidabele bijdrage leveren aan de huisvestingsopgave. In Nederland ligt water immers voor het opscheppen, ook in steden waar de woningnood victorie kraait.

De wijken kunnen worden neergezet op aaneengeschakelde pontons of in grote bakformaties, bij voorkeur in lichte massahoutbouw (kruislaaghout – CLT, gelamineerd fineerhout – LVL of gelamineerd hout), al dan niet gecombineerd met houtskeletbouw. Zo ontstaan ultramoderne waterbuurten die niet alleen duurzaam, circulair en klimaatbestendig zijn, maar ook een lust om er te leven! Ze zijn blauw en ze zijn groen, en er zijn hangplekken voor eenden en watervogels.

Tijdens deze avond beantwoorden diverse experts allerlei vragen over dit nieuwe woon-en-werkfenomeen. Welke potentie heeft leven op water in Nederland? Welke concepten zijn er al ontwikkeld? Waar liggen de juridische belemmeringen? Gooit de regelgeving de rem erop? En hoe schalen we op? Tekst: Hans de Groot

Willem Jan Landman is ontwikkelende architect en beroepszeiler. Hij noemt zichzelf een ‘sailing architect’ die zijn beide passies wist samen te brengen. Water en architectuur. Als architect en business developer heeft Willem Jan voor gerenommeerde architecten gewerkt en in 2018 zijn eigen onderneming opgericht. Vanuit zijn onderneming Sailing Architect werkt hij aan Business & Concept Development in de vastgoed sector en waaruit de ondernemingen Circular Floating Districts en Vloat zijn ontstaan.

Michiel Zwart is scheepsarchitect en gepassioneerd zeiler en watersporter. Michiel heeft voor verschillende bekende scheepswerven in verschillende disciplines gewerkt. Daarnaast is hij ontwerper van een tiental woonschepen in Nederland. Samen met Willem Jan Landman runt hij de bedrijven Circular FLoating Districts en Vloat.

Tjeerd Haccou is architect en medeoprichter van Space&Matter, een in Amsterdam gevestigde ontwerpstudio die gespecialiseerd is in architectuur, circulaire gebiedsontwikkeling en visievorming. Door nieuwe bedrijfsmodellen te ontwerpen, proactief leiding te nemen bij bouwontwikkelingen en online technologieën in vastgoed te introduceren, realiseerde Space&Matter een aantal onconventionele projecten, variërend van een off-grid creatieve incubator in gerenoveerde woonboten (DeCeuvel), het bouwen van waterwoningen zoals Schoon Schip tot een online platform om een ​​kickstart te geven aan de transformatie van leegstaand vastgoed (CrowdBuilding).

Karina Czapiewska is medeoprichter/directeur van Blue21, gespecialiseerd in drijvende stedelijke en maritieme projecten. Ze is ’s werelds meest ervaren vrouwelijke ondernemer in drijvend bouwen. Karina was drie jaar werkpakketleider Living@Sea binnen het Space@Sea-onderzoek naar een modulair werkeiland op zee namens de Europese Commissie. Ook is ze projectleider geweest bij The Seasteading Institute in San Francisco (oceaanwonen) en (scheeps)bouwgigant Shimizu Corporation in Tokio. In Nederland was en is ze eveneens volop actief, ze heeft ruim 16 jaar ervaring in drijvend bouwen.

Oscar Vos is architect en medeoprichter van krft. Na in Duitsland bij Behnisch & Behnisch te hebben gewerkt, kwam hij in 2005 in dienst van Merkx+Girod in Amsterdam. In 2008 was hij samen met Sanne Oomen en Thomas Dieben medeoprichter van denieuwegeneratie, dat uitgroeide tot krft in 2015. Naast zijn atelieractiviteiten is Oscar bestuurslid van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) en docent bij de RAVB (Rotterdamse Academie van. Bouwkunst). Vos richt zich op circulaire architectuur op de verschillende niveaus van het ontwerpproces (constructie en gebruik van het gebouw, circulariteit van ruimte en materiaalkeuze e.d.). Hij ontwerpt projecten waarbij rekening wordt gehouden met de natuurlijke eigenschappen van het materiaal en nieuwe en traditionele ontwerpmiddelen worden gecombineerd.

Anja Reimann is Technical Innovation Officer & Project manager bij de gemeente Amsterdam en heeft een passie voor het bestrijden van de huidige klimaatcrises. Samen met een klein groepje startte zij een petitie binnen de gemeente Amsterdam. 1.200 collega’s tekenden mee om de huidige stand van zaken op het gebied van klimaatactie te bekritiseren en eisten onmiddellijke verandering. Ze is momenteen bezig met een initiatief om een drijvende stadswijk van 1500 woningen in Amsterdam te realiseren.

Pieter Tieskens werkt bij Allen & Overy als adviseur binnen de praktijkgroep Projecten & vastgoed. Van 2010 tot 2016 werkte hij hier als kandidaat-notaris. Tieskens heeft kennis van ondernemingsrecht en vastgoed en heeft op deze vlakken gewerkt bij Houthoff. Allen & Overy is adviseur van het woonconcept Vloat.

Jelle Vedder is CEO bij Bartels & Vedder. Dit is een interdisciplinair ingenieurs- en adviesbureau, gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor de bouw, industrie en offshore. Zij hebben zeer ruime ervaring opgebouwd in het bouwen op het water, zowel nationaal als internationaal. Als een van de pioniers in Nederland hebben zij zich gespecialiseerd in alle facetten van wat bouwen op het water inhoudt. Van product en conceptontwikkeling van drijflichamen tot aan het compleet technisch utwerken van drijvende woningen en eilanden.

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkelt waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?