Tijdens dit programma verkent moderator Khady Postma Afrikaans en Afrikaanse diaspora immaterieel erfgoed en spreekt zij met deskundigen binnen een bepaalde stroming over de geschiedenis en ontwikkeling van hun genre. We kijken naar de impact van kunst en culturele expressie op deze gemeenschappen en de maatschappij van vandaag de dag. Door deze thema’s te bespreken willen we een dieper inzicht krijgen in de betekenis en het nalatenschap van ons immaterieel erfgoed en streven we naar culturele uitwisseling en empowerment. Dit programma is een samenwerking tussen NMZO en Untold.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

Tijdens het programma spreken we over de Afrikaanse diaspora en het Afrikaanse immaterieel erfgoed. Wij brengen deskundigen uit verschillende stromingen samen om te praten over de geschiedenis en ontwikkeling van hun genres. Het programma richt zich op het verkennen van de impact van kunst en culturele expressie op onze gemeenschappen en de hedendaagse maatschappij. De uitwisseling biedt een diepgaand inzicht in de betekenis en nalatenschap van ons immaterieel erfgoed. Door deze thema’s te bespreken, streven we naar culturele uitwisseling en empowerment. We willen de rijke diversiteit en het belang van Afrikaans en Afrikaanse diaspora immaterieel erfgoed belichten en begrijpen. Gedurende het programma delen deskundigen hun kennis en ervaringen, waardoor je een dieper begrip krijgt van de historische context, de culturele betekenis en de sociale impact van verschillende kunstvormen en expressies. Dit omvat stromingen zoals Hiphop en Afro-dance en Afro-Caribische percussie.

Het doel van het programma is niet alleen om te informeren, maar ook om een platform te bieden voor culturele uitwisseling en het bevorderen van empowerment. Door deze waardevolle dialogen te voeren, hopen we verbinding en begrip tussen verschillende subculturen en gemeenschappen te stimuleren, culturele tradities en trends te waarderen en te vieren, en een groter begrip en respect voor ons immaterieel erfgoed te bevorderen.

Over de sprekers

Precious Alvares is al vanaf jongs af aan kind aan huis bij Touchée. Op haar 3e begon zij met het volgen van lessen en heeft zij zich ontwikkeld tot een sterke allround danser. Met haar crews Urban Issue en Afrokikos verzorgt zij showcases door heel het land. In 2014 was zij met Afrokikos bovendien te zien in de halve finale van ‘Hollands Got Talent!’. Met het dansen, lesgeven en optreden leeft zij haar droom en weet zij haar leerlingen te motiveren. In 2015 is zij dan ook haar eigen crew gestart, genaamd Afro Generation, waarin zij talentvolle jongeren traint in Afrodans.

4SHOBANGERS is een Hip Hop deskundige van Afro Surinaamse afkomst en is opgegroeid in Amsterdam. Hij maakte jaren radio, in een show waar alle artiesten weleens langs zijn geweest voor een interview en freestyle, heeft een podcast waarin muziek, cultuur en lifestyle wordt besproken en is al jaren actief als MC/host en stond op festivals zoals Latin Village, Oh My Festival en Woo Hah! 4SHOBANGERS is altijd vroeg bij nieuw Hiphop talent en gebruikt zijn netwerk om anderen een podium te geven. Je kan 4SHOBANGERS nu zien in de Hiphop Quiz Rap Champs. Één van zijn eerste grote successen was in 2013 toen hij het nummer #YOUNGBELEGEN maakten, dat werd een enorme hit, waarna veel van de artiesten die hij bij elkaar bracht een grote carrière tegemoet gingen.

Khady Postma (moderator) is een content creator, tolk en Senegal expert. Onder de naam Senegalese Twisted uit ze haar creativiteit door schrijven, fotografie en video te combineren en haar (reis)ervaringen te delen. Als Senegal expert verbindt ze mensen met Senegal. Haar doel is om mensen te inspireren door het delen van haar ervaringen.

Kunta Rincho is een gedreven activist, communitybuilder en expert op het gebied van Tambu, slavernij, zwarte geschiedenis en de doorwerking van het slavernjjverleden. Hoewel Kunta Rincho in Nederland geboren is, heeft hij een diepe persoonlijke band met de Afro-Curaçaose geschiedenis en cultuur. Als zelfverklaard vertolker van de Curaçaose Tambu, een ritmische muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de slaventijd, brengt Kunta Rincho de geschiedenis tot leven door middel van muziek en performance. Met zijn krachtige stem en indringende boodschappen heeft Kunta Rincho zich ingezet voor de empowerment en verbinding van de zwarte gemeenschappen. Hij gebruikt zijn kennis en expertise om de verhalen en ervaringen van zwarte mensen in relatie tot Europees imperialisme, kolonisatie en de trans-Atlantische slavernij te belichten. Door zijn optredens en lezingen brengt Kunta Rincho de impact van racisme en onderdrukking op de zwarte gemeenschappen onder de aandacht, en pleit hij voor een eerlijke en inclusieve herinterpretatie van de geschiedenis. Met zijn scherpe inzichten en diepgaande kennis van de Afro-Curaçaose geschiedenis, draagt bij aan de kennisuitwisseling en bewustwording over de culturele en artistieke erfenis van zwarte gemeenschappen. Zijn expertise op het gebied van Tambu en de bredere zwarte geschiedenis biedt een uniek Afrikaans perspectief dat vaak onderbelicht blijft in het Europese imperialistische narratief. Als een gewaardeerde deskundige op dit thema brengt Kunta Rincho een stem naar voren die de veerkracht en de erfenis van de zwarte gemeenschappen benadrukt, en tegelijkertijd de noodzaak van rechtvaardigheid en gelijkheid benadrukt.