‘De democratie verkeert in crisis’, wordt vaak gezegd. Autoritaire leiders zijn wereldwijd in opkomst, democratische rechten staan onder druk en digitale technologieën zorgen voor een verdere afbrokkeling. Volgens experts zou de aanhoudende digitalisering van de samenleving zelfs het einde van de democratie kunnen betekenen. En onze jeugd? Die doet het in de ogen van experts niet veel beter. Generatie Z zou onverschillig, doelloos en apolitiek zijn. Kortom, de democratie is ten dode opgeschreven. Maar wat als de democratie veel levendiger is dan we denken?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Zonder dat we het doorhebben vindt er wereldwijd een democratische revolutie plaats. Niet in de stembureaus, maar op straat én online. Ondanks het feit dat veel jongeren niet geïnteresseerd zijn in politieke partijen, zijn ze enorm betrokken bij politieke kwesties. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde Klimaatmars en de #BlackLivesMatter beweging. Geen inspraak in de marges, maar invloed op fundamentele onderwerpen.

Als we de democratie serieus nemen, moeten we deze vormgeven voor de komende generaties. Hoe kunnen we het opbloeiende activisme een plek geven in het politieke systeem?

Deze avond wordt het boek Alive and Clicking (bot uitgevers) van Rudy van Belkom gepresenteerd. We gaan met Rudy in gesprek over het verhaal achter het boek en nodigen natuurlijk ook andere interessante gasten uit om te reageren op de inhoud van het boek.
Hoe ziet de hoop voor de democratie eruit?

Rudy van Belkom doet namens Stichting Toekomstbeeld der Techniek onderzoek naar de impact van technologie op de toekomst van de democratie. Voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ontwikkelde hij de Technologie Kieswijzer, een speciale stemhulp over tech-gerelateerde onderwerpen zoals privacy, nepnieuws en de macht van Big Tech. Met deze stemhulp trok van Belkom veel aandacht. Naast interviews voor het AD, BNR en Nieuwsuur, tevens een vermelding bij Zondag met Lubach en opiniestukken in Het Parool. Maar liefst 30.000 mensen maakten gebruik van deze stemhulp. Deze inzichten vormden de basis voor zijn boek Alive and clicking.

Thomas Zandstra is afdelingshoofd Democratie bij de directie Democratie en Bestuur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Eerder was bij werkzaam bij de onderzoeksdienst van het Europees Parlement en als projectmanager bij de Raad van Europa.

Nelise Doornenbal is Regional Manager NL-BE CitizenLab: een organisatie met de missie om de lokale democratie te versterken en inclusieve, participatieve en responsieve besluitvorming mogelijk te maken.

Geert-Jan Bogaerts is Initiatiefnemer en voorzitter van de PublicSpaces-coalitie, die als doel heeft het publieke domein op internet te versterken. Daarnaast leidt Geert-Jan de afdeling Innovatie en Digitale Media van de VPRO.

Daniël van Duijn is politicoloog, filmmaker en ingenieur. Na zijn studie in Delft en Wageningen richtte hij de politieke partij LEF – Voor de Nieuwe Generatie op met als doel de jeugd en ongeboren generaties een stem aan tafel te geven. Daniël tatoeëerde 10 lange termijn doelstellingen voor de maatschappij op zijn arm en schrijft momenteel zijn debuut Het Goede Land. Daarin schetst hij een hoopvol en optimistisch beeld van Nederland in 02100.

De moderator van dit programma is
Floris Rijssenbeek
Regisseur Attention Please