De klimaatcrisis wordt ook wel een crisis van de verbeelding genoemd. Op deze avond nemen kunstenaars, historici, waterexperts en dijkwerkers je mee naar zowel 1953 als 2053. Wat zijn de lessen van de grootste natuurramp uit de moderne Nederlandse geschiedenis, deze week 70 jaar geleden? We vragen experts hoe de escalerende klimaatcrisis het risico op dit soort rampen verhoogt. Kunstenaars helpen je een wereld voor te stellen waarin de kracht van het water toeneemt. Nemen we onze veiligheid achter de dijken voor lief? Waar moeten we heen als het water stijgt? Welke keuzes moeten we maken voor droge voeten?

 

Over de sprekers

Siemco Louwerse is nu 10 jaar directeur van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland. Het Watersnoodmuseum neemt je mee in de belevenissen van gewone mensen met een bijzonder Verhaal over Water. Over de Ramp van ’53, over de wederopbouw en over de overstromingen die nog altijd, over heel de wereld, plaatsvinden.

Annemieke Nijhof is algemeen directeur van Deltares. Dit is een onafhankelijk kennisinstituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Annemieke Nijhof werkt bijna 30 jaar aan verschillende aspecten van de duurzame leefomgeving. Daarnaast is ze toezichthouder en adviseur van kennisinstellingen, de overheid, NGO’s en de financiële sector.

Laura de Vries is vicevoorzitter en bestuurslid public affairs bij de Jonge Klimaatbeweging (JKB). Daar vertegenwoordigt ze de stem van meer dan een miljoen jongeren bij de overheid en politiek. Verder heeft Laura lokaal een rol in het klimaatdebat als Klimaatburgemeester en internationaal als European Climate Pact Ambassador.

Erik Wagener is directeur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Deze organisatie is verantwoordelijk voor de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Om overstromingen in Nederland te voorkomen, versterkt HWBP de komende dertig jaar in heel Nederland 1.500 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen. HWBP bestaat uit de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat.

Maartje Faasse is senior projectleider en adviseur bij Waternet. Ze houdt zich bezig met toekomstbestendig waterbeheer in de regio Amstel, Gooi en Vecht, waar Amsterdam onder valt. Ze heeft jarenlang gewerkt aan het uitdenken van crisisscenario’s, bijvoorbeeld in het geval van onverstromingen in bewoond gebied.

Rem van den Bosch is kunstenaar met Zeeuwse roots en maakte onder meer de fotoserie Here Comes the Flood. “Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een steeds grotere uitdaging. Met mijn fototentoonstelling wil ik de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier presenteren, om zo de dialoog hierover aan te wakkeren.”

Martin Berendse is directeur van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) en was eerder onder meer algemeen rijksarchivaris/directeur van het Nationaal Archief. Paul Brood werkte bij het Nationaal Archief en was onder meer rijksarchivaris in Drenthe en Groningen en docent ‘archival studies’ aan de Universiteit Leiden. Samen schrijven zij voor uitgeverij WBOOKS de succesvolle reeks Historische atlas NL. Deze avond zullen zij je meenemen naar grote historische watersnoden aan de hand van hun Historische wateratlas.

Collectief Walden is een groep kunstenaars en denkers die de urgentie voelt van de ecologische crisis. Ze hebben achtergronden in theater, filosofie, biologie, muziek en vormgeving. Collectief Walden maakt voorstellingen, installaties en tijdelijke ontmoetingsruimtes op het snijvlak van kunst, filosofie en wetenschap: altijd science; nooit fiction.

Dit programma is ontwikkeld door
Rico Disco
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?