Een stortvloed aan water deze zomer. De droogte van de zomers ervoor. Deze weersomstandigheden maken duidelijk dat onze relatie met water moet veranderen volgens Anouk van der Poll, curator van de Embassy of Water. We zien het als een product dat altijd tot onze beschikking staat; om te drinken, je in te wassen en om mee te wassen. Water krijgt nooit iets terug. Maar het raakt op. En soms is er teveel.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De Embassy of Water plaatst de mens weer terug in het natuurlijke water-ecosysteem en laat zien dat de watertransitie meer is dan vasthouden, vertragen en infiltreren. Samen met ontwerpers en partners, onderzoekt de Embassy hoe architectuur en ontwerpkracht kunnen bijdragen aan een centrale, respectabele rol voor water. Eén in het hart van de samenleving. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) zetten ontwerpers Axel Coumans en Fides Lapidaire met hun Mensput-Wensput aan tot nadenken; “Wat voor mensen zou water zich wensen?” Lapidaire sluit aan en vertelt over de rol die zij denkt dat ontwerp kan spelen bij water cohabitation.

Met ontwerper Peter Scheer spreken we over zijn werk, Semilla Sanitation Hubs. Met dit toegepaste werk wil Scheer de oplossing bieden voor twee problemen: 650 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, en één miljard mensen hebben geen toilet. Semilla Sanitation Hubs heeft een sanitaire unit ontwikkeld, waarin mensen uit rampgebieden, vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden naar het toilet kunnen én hun handen kunnen wassen.

Conny van Rooij, Adviseur Innovatie bij Waterschap De Dommel en Karla Niggebrugge, Beleidsmedewerker Water bij Provincie Noord-Brabant vertellen meer over hun rol en belang van de Embassy, en hoe zij samenwerken met ontwerpers binnen hun organisaties. Waar willen ze naartoe en wat levert het hen op?

*Deze uitzending is onderdeel van de reeks WDE Talks, georganiseerd door World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation. Binnen de verschillende Embassies denken allianties van partners na over maatschappelijke uitdagingen, zoals vraagstukken omtrent de circulaire economie, mobiliteit, gezondheid, voedsel, water en veiligheid. Samen met ontwerpers wordt er gewerkt aan oplossingen en nieuwe perspectieven voor de wereld van morgen.

Embassy of Water

 

 

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
ProgrammareeksWorld Design Embassies

World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation, zet ontwerpkracht in bij het ontwikkelen van nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen voor maatschappelijke uitdagingen. Met allianties van partners werken we in ambassades van de toekomst aan thema’s als gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en inclusiviteit. World Design Embassies is een jaarrond programma met een hoogtepunt tijdens Dutch Design Week. Binnen deze reeks WDE Talks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.