Met de oplopende druk op de woningmarkt, wordt er steeds meer naar het buitengebied gekeken voor woningbouwlocaties. De vraag is of dat nodig is, want de bestaande stad biedt nog ruimte voor bouw van honderdduizenden woningen. Zeker als je wat creatiever te werk gaat. Tijdens dit programma duiken we samen met experts en het publiek in twee veelbelovende oplossingen: optoppen en woningsplitsen.

De kansen die optoppen en woningsplitsen bieden voor bouwaantallen, leefbaarheid en duurzaamheid zijn groot. Zonder dat er één extra vierkante meter grond nodig is. Maar de aanpakken staan nog in de kinderschoenen. We gaan dus op zoek naar wat er nodig is om de grote beloftes daadwerkelijk te realiseren.

Na een prikkelende introductie door Sanne van Manen gaan optop- en splitsexperts met elkaar en de zaal in gesprek. Met steeds één expert die veel in de praktijk werkt en één expert die veel onderzoek doet. Bram Hertzberger en Lukas Meuleman duiken in optoppen, Amanda Schiltmans-Molter en Frank Wassenberg in woningsplitsen.

Waarbij we de aanwezigen in de zaal expliciet uitnodigen om zich in het gesprek te mengen. Welke obstakels zie jij bij optoppen en splitsen, waar heb jij hulp bij nodig, of welke kansen zie jij juist die nu nog onderbelicht zijn?

Over de sprekers

Sanne van Manen is één van de initiatiefnemers van Platform Woonopgave. Platform Woonopgave zoekt naar samenwerking tussen mensen in de ontwerpsector en met experts uit aanverwante disciplines om een groter collectief verhaal te maken dat aantoont ‘hoe het wel kan’ als oplossing van de wooncrisis.

Lukas Meuleman is senior adviseur wonen bij Stec Groep. Hij is geïnteresseerd in het beter benutten van de ruimte: hoe kunnen we woningen, gebouwen en gebieden beter gebruiken om – naast nieuwbouw – de grote huisvestingsopgave in te vullen? Hij helpt overheden, corporaties en marktpartijen met het maken van de juiste keuzes binnen de schaarse Nederlandse ruimte.

Bram Hertzberger is mede-oprichter van en projectmanager bij Creative City Solutions. Hij ondersteunt VVE’s bij verduurzaming en optoppen. Juist die koppeling is essentieel, vindt hij. Veel inwoners worstelen met hoge kosten en achterstallig onderhoud. De toegevoegde waarde van optoppen biedt een oplossing, met “een ongelooflijke impact op de lokale gemeenschap”.

Amanda Schiltmans-Molter is idee-eigenaar en initiatiefnemer van het woonconcept Duo-wonen. In 2019 richtte zij Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) op om vanuit hier Nederland ‘een stukje mooier’ te maken, waarbij jong en oud betaalbare woonruimte heeft. Duo-wonen maakt het mogelijk om senioren langer zelfstandig in hun huur- of koopwoning te laten wonen door de woningen bouwkundig te splitsen. Er ontstaan twee zelfstandige woningen. Zo wordt de huidige woningvoorraad beter benut.

Frank Wassenberg is senior projectleider bij Platform31. Hij doet onderzoek naar wonen, stedelijke ontwikkeling, verduurzaming en wijkaanpakken. De laatste jaren ontwikkelde hij zich tot één van ’s lands vooraanstaande onderzoekers naar woningsplitsen.

Dit programma is ontwikkeld door
Kasper Baggerman
Programmamaker Ruimte & Wonen
Partners
De moderator van dit programma is
Nienke Rive Box
Presentator bij oa 3 op Reis
ProgrammareeksCIRCL

Circl is het circulaire paviljoen van ABN AMRO. Een platform op de Amsterdamse Zuidas waar de benodigde krachten uit de samenleving, business en finance samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Pakhuis de Zwijger adviseerde bij de ontwikkeling van Circl en is mede-verantwoordelijk voor de programmering. Er lopen programmalijnen over de energie-transitie, de reset van de economie, de vaardigheden van de duurzaamheidsprofessional, commodities, het meetbaar maken van impact en interactieve workshops gericht op inkopers, ontwerpers, financiers en marketeers. Ook is Circl elk jaar hoofdkwartier van de Week van de Circulaire Economie.