Kinderen komen vaak met onverwachte vragen. Zeker als het om seksualiteit gaat, is het weleens lastig te bepalen wat je wél of juist níét uitlegt. En tot welke leeftijd kun je eigenlijk samen met je kind douchen? Belle Barbé geeft helder en eerlijk antwoord op veelvoorkomende vragen van ouders en andere opvoeders van kinderen tussen 0 en 12 jaar, die ze bij haar trainingen en workshops krijgt.

We leven in een land waarin verschillende normen en waarden, culturele achtergronden en opvattingen samenkomen. Dit maakt seksuele opvoeding mogelijk complex voor ouders, professionals en andere opvoeders. Toch willen de meeste ouders hetzelfde voor hun kind: dat ze gelukkig worden en gezond opgroeien. Maar wat betekent dat dan en hoe doe je dat als opvoeder? Op deze avond gaan we in gesprek met een diverse groep opvoeders en experts over onderwerpen als weerbaarheid, gender, vooroordelen en rolpatronen.

Over de sprekers

Belle Barbé schreef het boek 100 antwoorden bij seksuele opvoeding op basis van de veelvoorkomende vragen van ouders die zij sprak tijdens het geven van diverse cursussen over seksuele opvoeding. Belle is expert op het gebied van seksuele opvoeding en mede-initiatiefnemer van de Wipsite, een website voor seksuele opvoeding op een positieve en beeldende manier. In 2019 schreef zij het sekspositieve voorlichtingsboek Ik en Seks. Ze gaf lessen in seksuele voorlichting in Nederland en in het buitenland en heeft haar eigen bedrijfje SAFE waarmee ze o.a. trainingen geeft en lesmethodes ontwikkelt.

Sanderijn van der Doef is psycholoog en seksuoloog. Ze is een internationaal expert op het gebied van de seksuele ontwikkeling en seksuele opvoeding van jonge kinderen. Zij is in Nederland bekend van haar voorlichtingsboeken voor kinderen en ouders en opvoeders over de seksuele opvoeding (zoals ‘Ben jij ook op mij?’ en ‘Kleine Mensen, Grote Gevoelens’). Haar boeken zijn vertaald in vele talen. Sanderijn is een voorbeeld geweest voor Belle als het gaat om de carrière pad dat zij heeft gewandeld. Het is dan ook niet gek dat Belle Sanderijn enkele jaren vroeg om haar mentor te zijn en haar bij te staan in haar ontwikkeling tot expert op het gebied van seksuele opvoeding.

Tante Aïsha is hét eerste platform in Nederland over seksualiteit en intimiteit, vanuit een islamitisch perspectief! Een vertrouwde en veilige plek waar je met elkaar kunt leren, praten en groeien! Want wij geloven dat elke moslim, jong en oud, een gezonde en positieve relatie kan en moet hebben met seksualiteit en intimiteit zonder hun religie los te laten! Tante Aïsha staat midden in de maatschappij, zoekt de verbinding en deelt graag haar kennis. Dit doet zij via instagram, met wekelijkse content, waar binnen een jaar tijd ruim 10.000 volgers groeien in dit thema. Ook organiseert zij regelmatig cursussen, masterclasses en workshops voor hen over bijvoorbeeld seksuele opvoeding, plezier en genot in seks en meer. En, omdat groeien iets is wat je sámen doet binnen de maatschappij, geeft Tante Aïsha ook gastlessen, trainingen, webinars en meer aan professionals, studenten en organisaties.

Siham Amghar (geboren in 1995) is schrijfster, dichter en moeder. Al vroeg werd zij erkent voor haar talent voor schrijven en voordragen. In 2014 won zij de El Hizjra literatuurprijs en ze stond onder andere op podia van het Rotterdamse Lezersfeest, Spoken Beat Night en Woorden Worden Zinnen, Nieuwe Types festival en Crossing Borders. In 2019 nam zij deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlandse Letterenfonds en werd haar werk opgenomen in de bundel ‘Hardop’ en dit jaar werkt zij aan een eigen dichtbundel ‘Als ik wegdrijf’ waar zij komende vanavond een stukje uit zal voordragen.

Iven Cudogham is schrijver, ondernemer en vader van zeven kinderen. Hij maakte een serie prentenboeken gebaseerd op het eeuwenoude Afrikaanse sprookje over een ondeugende spin Anansi. In december van 2021 zijn de verhalen van Spin Anansi ook te zien geweest in de vorm van een animatieserie van de KRO-NCRV.