Belle Barbé is specialist seksuele opvoeding. Belle vindt dat we seksualiteit door een brede bril moeten bekijken. Als je dat doet, dan zie je in dat jongeren, en zelfs kinderen, ook seksualiteit ervaren. We zijn seksuele wezens vanaf de geboorte en de basis van hoe je seksualiteit beleeft, wordt gelegd in die eerste levensjaren.

Jouw boek 100 antwoorden bij seksuele opvoeding’ is uitgebracht, waar gaat het over?

Mijn vorige boek, ‘Ik & seks’ was een voorlichtingsboek voor jongeren. Ik kreeg toen vaak de vraag of ik niet ook een boek voor ouders wilde schrijven. Want hoe zorg je ervoor dat jouw puber met jou over seksualiteit wil praten? Slecht nieuws voor die ouders: dan moet je eerder beginnen. Daarom heb ik nu een boek geschreven voor ouders van jonge kinderen (tussen 0 en 12 jaar), zodat zij vanaf de geboorte bezig kunnen zijn met de seksuele opvoeding, Ik geef ook veel ouderavonden in de kinderopvang en op de basisschool over dit onderwerp en daardoor weet ik ook dat veel ouders met vragen zitten. Ik heb de 100 leukste/meest voorkomende vragen genomen en daar een antwoord op geformuleerd.

Waarom is leren over seksuele opvoeding als ouder, professional of opvoeder zo belangrijk?

Seksuele opvoeding gaat, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, helaas niet vanzelf. Het is in veel gezinnen en op veel plekken nog taboe om erover te praten, zeker met jonge kinderen. Hoe kun je op een ontspannen manier dingen bespreekbaar maken en antwoord geven op vragen? Hoe leer je kinderen dat ze hun grenzen herkennen en mogen aangeven? Als we als opvoeders ons meer bezig houden met deze vragen, dan zorgt dit ervoor dat kinderen zullen opgroeien tot mensen met respect voor zichzelf en een ander. En uiteindelijk zullen die kinderen als volwassenen dan een plezierige beleving van seksualiteit hebben. En wie gun je dat nou niet?

Je bent zelf ouder van 4 kinderen, welke vraag heb jij wel eens gekregen? En hoe ging jij daar mee om?

In het boek komen ook voorbeelden langs van mijn ervaring met mijn eigen kinderen. Het mooiste voorbeeld is misschien wel dat van mijn dochter die verbaasd riep of ‘dit de zaadjes waren waar baby’s mee gemaakt worden’ toen ik haar een keer brood met zaadjes gaf. Het laat zien dat een kind een bepaald voorstellingsvermogen heeft en dat nog niet alles past binnen de leefwereld van een kind. Toch is het niet schadelijk om dit soort dingen nu al te vertellen. Op een gegeven moment zal ze snappen dat het toch echt om een ander soort zaadjes gaat.

Welke reactie op jouw boek is blijven hangen en waarom?

Een moeder van twee zoons (9 en 13 jaar) stuurde me een bericht om te zeggen dat mijn boek voor haar een verademing en opluchting was. Bij haar thuis werd vroeger nooit over seksualiteit gesproken waardoor ze tot de dag van vandaag nog ongemak ervaart bij het onderwerp. Mijn boek hielp haar om dit anders te doen in haar eigen opvoeding voor haar zoons. Dat is waarvoor ik mijn werk doe!

Woensdag 30 nov wordt je boek gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger. Wat kunnen we tijdens het programma verwachten?

Mijn boek heeft een duidelijke visie die overeenkomt met die van het landelijke kenniscentrum Rutgers. Ik vind het belangrijk om duidelijk te maken dat, hoewel dit echt mijn visie is, het niet objectief is wat ik hier verkondig. Als het aankomt op seksualiteit dan zijn er vaak meerdere waarheden.

In een samenleving als de onze waarin we met veel culturen samenleven kan soms de vraag ontstaan wat dan de beste visie is. Ik denk dat het mooi is om tijdens deze avond te kijken naar gemeenschappelijke vertrekpunten en doelen omdat ik ervan overtuigd ben dat we veel overeenkomsten hebben. Op die manier zorgen we ervoor dat het gesprek niet polariseert.

Meld je hier aan voor het programma op 30 november. Koop hier het boek ‘100 antwoorden over seksuele opvoeding’.