In tijden waar empathie voor elkaar soms ver weg lijkt te zijn, blijven wij de verbinding met elkaar opzoeken. Zo ook tijdens onze seizoensopening. Deze avond stond in het teken van ‘empathie’. Naar aanleiding van de besloten voorpremière van de film ‘Kitten of Vluchteling?’ gingen we in gesprek over wat empathie nou eigenlijk precies is.

Deze film, van de talentvolle Tina Farifteh, is gemaakt naar aanleiding van de verschillende reacties op de vluchtelingen die uit Oekraïne komen en andere vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse gebied. Veel Nederlanders ontvingen Oekraïense vluchtelingen met open armen in hun eigen huizen maar tegelijkertijd zien we genoeg beelden van vluchtelingen die met bootjes de Middellandse Zee oversteken of worden mishandeld aan de buitenste grenzen van Europa. “Hoe kan het dat we zo empathisch zijn naar de één en zo wreed naar de ander?”, vraagt Tina zich af. Om deze vraag te beantwoorden, spreekt ze in haar film met wetenschappers, mensen die in actie komen, en onderwerpt ze de kijker aan een visueel experiment met de vraag: wie zou jij uit een oorlog redden? Check hier alvast de trailer.

Na de film ging moderator Bahram Sadeghi met Tina, de personages uit de documentaire en met de zaal in gesprek. Een van de hoofdvragen van de avond: is er een grens aan empathie? En waar ligt die dan?

Roos Ykema vindt het gevaarlijk om je empathie te richten op één persoon die het moeilijk heeft, want er zijn een heleboel mensen die hulp verdienen en empathie nodig hebben. Die verdwijnen dan in de massa. Aan de andere kant is het natuurlijk makkelijker om één iemand te leren kennen en je in te leven met die persoon dan met alle andere mensen die het moeilijk hebben. Zoals Jerry Afriyie het heel mooi verwoordde: de liefde is er al, die moeten we alleen maar vergroten.

Na dit panelgesprek werd het hoofdgerecht geserveerd en gingen de gasten aan tafel zelf in gesprek. Met behulp van vier verschillende vragen onderzochten wij zelf wat empathie voor ons betekent en of door het kijken van deze film onze blik op empathie veranderd is.

De gesprekken van de avond gaven geen definitieve antwoorden op deze complexe vragen. We realiseerden ons dat empathie geen one-size-fits-all benadering kent. Hoe dan ook, de avond bracht ons tot de conclusie dat empathie een krachtig hulpmiddel is om onze wereld begrijpelijker en menselijker te maken. Het gesprek gaat door, en dat is een goed begin. Dank aan iedereen die deel uitmaakte van deze bijzondere avond! Het seizoen is officieel geopend, en dat betekent weer mooie avondprogramma’s waarbij wij met jullie in gesprek gaan over de belangrijke thema’s van deze tijd. Check hier onze agenda en praat mee!