Op dinsdag 19 december organiseren we in Pakhuis de Zwijger voor de eerste keer de Grote Autisme Talkshow. Waarom Grote? Omdat we ons een leven lang klein hebben gemaakt. En “we” zijn dan mensen met een autismediagnose. Ik kreeg mijn diagnose vier jaar geleden na uitvoerig onderzoek door een team van psychologen. Bijna vijftig jaar lang had ik mijn buitensporige gevoeligheid voor prikkels en aanrakingen voor lief genomen. Ik wijtte het aan mezelf dat ik sociaal contact niet begreep en me voortdurend ongemakkelijk voelde. Een vaste baan had ik, een koophuis en een leaseauto. Op feestjes knoopte ik kletspraatjes aan met Jan en alleman, niet omdat ik dat leuk vond, maar omdat het zo hoorde. Het enige wat ik hoefde te doen, is dit volhouden. Dat ging op een gegeven moment niet meer. Toen ik na twee burnouts geen derde meer wilde, heb ik me laten testen.

Wie bén ik?

Filmmaker Isabelle la Poutré (33), een van de gasten in de talkshow en maker van de documentaire ‘Inside Aut’, kreeg haar diagnose vorig jaar. We schelen twintig jaar, maar hebben allebei de ervaring van een leven vóór de diagnose en een leven erna. Ik ga het zeker met haar hebben over afscheid nemen van je oude zelf en de grote vraag: wie bén ik dan nu? Mijn zoon Julian Harmens (23) leest een aantal van zijn gedichten voor tijdens de talkshow: hij kreeg de diagnose op zijn derde. Met hem praat ik over hoe hij door zijn vroegdiagnose naar zijn gevoel altijd is overbeschermd, waar ik mijzelf met een diagnose op mijn 49ste juist altijd onbeschermd heb geweten. Wat is nou beter?

Onzichtbaar

Autisme is vaak onzichtbaar. In de eerste plaats omdat veel mensen met autisme goed zijn in camoufleren, in de tweede plaats omdat autisme betekent dat je hersenen informatie anders verwerken, en je hersenen zie je niet. Daarom deze talkshow, om dat wat normaal gesproken op de achtergrond blijft nu eens op de voorgrond te plaatsen. In de rol van ‘anchorman’ zal ik mijn gasten interviewen zoals ik zelf graag geïnterviewd zou worden (maar helaas nooit word). De gesprekken zullen namelijk rustig verlopen en ik zal de ander na een vraag niet meteen bestoken met een reeks volgende vragen. Bovendien stel ik de autismediagnose niet ter discussie, waar ikzelf na mijn ‘coming aut’ regelmatig in de verdediging word gedwongen. Als een kogel wordt steeds een vraag mijn kant op geslingerd: “Maar Erik Jan, iederéén is toch wel een beetje autistisch?” Dat klopt, antwoord ik dan. Iedereen is wel een beetje autistisch. Maar sommigen zijn het écht.

DE GROTE AUTISME TALKSHOW

Met schrijver Erik Jan Harmens, filmmaker Isabelle la Poutré, dichter en ‘spoken word autist’ Julian Harmens, schrijver Iris Besseling, zangeres Vera Bon, psychiater Michiel Hengeveld en gepensioneerd sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Jos Mensink.

Dinsdag 19 december 2023 van 20:00 tot 21:15 uur
Pakhuis de Zwijger, Grote Zaal, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Toegang gratis, reserveren kan hier.

Een productie van OvG Management en Pakhuis de Zwijger.