Als je slapend rijk kunt worden en werkend arm blijft, dan kun je maar beter gaan slapen. Steeds meer mensen beseffen zich dat nu de inflatie hoog is en de rente op spaargeld laag, het slimmer is om je fortuin te zoeken op de financiële markt. Of het nu gaat om het klimaat, energie, zorg, onderwijs, werk, studie, pensioen: ergens onderaan de streep gaat het maar over één ding: geld – ofwel, ‘Planet Finance’. En voor iets dat zo belangrijk voor ons is, weten we er verdomd weinig van. Dat komt omdat de financiële wereld zo enorm groot, complex en ongrijpbaar is. In de 6-delige documentaireserie neemt regisseur Marije Meerman ons mee naar een planeet waar de aardse ‘sterveling’ maar weinig vanaf weet: Planet Finance.

Kijk hier de trailer van Planet Finance

In de eerste aflevering van de serie wordt de kijker meegenomen in het ontstaan van de financiële markt. De beursvloer waar het allemaal begon en mensen de prijzen (lees: koersen) nog op grote krijtborden schreven, twee ‘bordjongens’ per bord, één linkshandig en één rechtshandig. Onder luid kabaal en veel mannen in pakken werd de prijs van grondstoffen als graan, zilver en olie bepaald. Tegenwoordig is deze markt helemaal gedigitaliseerd en geïnternationaliseerd, maar in feite blijft het principe hetzelfde. Nu we de oorsprong (‘De aard van het beest’) hebben leren kennen, kunnen we planet finance iets meer rijmen met de menselijke aard die erachter schuil gaat. Elke aflevering die hierop volgt, is een verhaal op zichzelf over een uitzonderlijk fenomeen op deze Planet Finance, van catbonds tot shortsellers; je kijkt je ogen uit. Steeds neemt de aflevering je mee aan de hand van een onverwachte en impactvolle gebeurtenis.

Ben je nieuwsgierig geworden? Duik dan snel in deze serie en kom op 16 februari naar de meet-up om verder te praten over deze fascinerende wereld. We gaan in gesprek over de zin en onzin van de financiële wereld, komen meer te weten over de ongrijpbare Planet Finance en wij halen deze internationaal georiënteerde wereld een beetje dichter naar Nederland. Wat gaan we niet doen: we gaan geen beleggingsadvies geven en we gaan planet finance ook niet veroordelen. Planet Finance, het is tijd om kennis te maken met waar je het allemaal voor doet: Planeet Aarde. En Planeet Aarde: leer meer over Planet Finance.

Met in dit programma o.a. Marije Meerman (regisseur van Planet Finance), Pieter Wibaut (freelance filmmaker, en al van jongs af aan bezig met beleggen), Josh Hamilton (podcastmaker, auteur, belegger en bezig met het schrijven van een boek over GameStop) en Frederique de Jong (moderator voor onder andere Follow the Money). Dit programma zal deels Engelstalig zijn.

Meld je hier gratis aan!