Keti Koti (ook bekend als Dia di Abolishon of Emancipation Day), wat ‘verbroken ketenen’ betekent in het Surinaams, markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Dit jaarlijkse evenement herdenkt deze historische mijlpaal en viert ook de vrijheid en de culturele erfenis van de Afro-Caribbische gemeenschap. Op deze dag wordt stilgestaan bij het verleden, en wordt er gekeken naar hoe deze geschiedenis doorwerkt in het heden en de toekomst. Om deze belangrijke dag te markeren, zal Pakhuis de Zwijger op 1 juli gesloten zijn.

Er valt dan ook vanalles te beleven in Amsterdam tijdens Keti Koti. Hier zijn enkele tips om dit weekend te doen:

Lunchtheatervoorstelling ROOF
Van 27 juni tot 30 juni kun je in Theater Bellevue genieten van de voorstelling ROOF. Deze magisch realistische voorstelling verkent de vragen rondom koloniale roofkunst in Nederland en biedt na afloop interessante nagesprekken met experts op het gebied van koloniale kunst.

Free to be Free
Op 30 juni om 15:00 kun je deelnemen aan het theatraal gespreksprogramma ‘Free to be Free’ in Theater Bellevue. Deze ervaring, geleid door Sheralynn Adriaansz, combineert dans, theater, poëzie en muziek om de koloniale en slavernijgeschiedenis van Amsterdam tot leven te brengen.

Free Heri Heri for All
Op verschillende plekken in Amsterdam kun je op zondag 30 juni en maandag 1 juli aanschuiven voor een gratis Heri Heri maaltijd, georganiseerd door KIP Republic. De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei.

Publieksprogramma Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum organiseert op 30 juni en 1 juli een uitgebreid programma met tours, workshops en performances. Op 30 juni kun je deelnemen aan een poëzieworkshop met Ernestine Comvalius en Prof. Soortkill, of een lezing bijwonen over het koloniale verleden van Huis Willet-Holthuysen. Op 1 juli kun je genieten van een Heri Heri maaltijd en een bijzondere vertelvoorstelling over de Curaçaose verzetsheld Tula.

Bigi Spikri Optocht
Begin 1 juli feestelijk met de Bigi Spikri optocht om 10:30 uur vanaf het Waterlooplein naar het Oosterpark. Deze kleurrijke optocht in traditionele kledij herdenkt en viert de afschaffing van de slavernij.

Herdenking bij het Slavernijmonument in het Oosterpark
De officiële ceremonie vindt plaats om 14:00 uur bij het Slavernijmonument in het Oosterpark, waar de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht wordt.

Keti Koti Festival op het Museumplein
Vanaf 13:00 tot 22:00 uur wordt de afschaffing van de slavernij groots gevierd op het Museumplein met verschillende podia, muziek, dans en culturele optredens.

Wil je meer leren over het slavernijverleden? Op vrijdag 5 juli vindt in Pakhuis de Zwijger het programma Ons Slavernijverleden: Verhalen uit het Zuidelijk Halfrond plaats.
Tijdens dit programma kun je meer leren over zowel het Nederlandse slavernijverleden in Atlantische en Indisch-Oceanische regio’s en over de plannen voor het Nationaal Slavernijmuseum.

Reserveer je gratis plek hier!