In 2018 ging het Slotervaartziekenhuis plotseling failliet. Patiënten en zorgpersoneel stonden letterlijk op straat nadat sommige medewerkers hier al tientallen jaren werkte of als patiënt in het ziekenhuis verzorgd werden. Een flinke aderlating voor velen. Maar wat is er eigenlijk sindsdien gebeurd in en rondom het gebied van het oude Slotervaart ziekenhuis? Amsterdam staat zoals bekend nooit stil en een leeg ziekenhuis met een veelbelovende omgeving eromheen heeft een enorme aantrekkingskracht op verschillende partijen. Naar aanleiding van de nieuwe plannen voor het gebied – tegenwoordig luisterend naar de naam De Plantijn – nemen wij dit innovatiedistrict woensdag 22 februari bij Pakhuis de Zwijger onder de loep.

Plannen voor De Plantijn
Anderhalf jaar na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis werd het vastgoedbedrijf Zadelhoff in 2019 eigenaar van het pand. Kort daarna sloten de grootste stakeholders in het gebied met Zadelhoff de armen ineen voor een metamorfose project in het gebied. De vier-eenheid bestaande uit Zadelhoff, Sanquin, Antoni van Leeuwenhoek en Cordaan was geboren en gingen in het gebied verder onder de noemer De Plantijn. Het gebied is één van de zes deelgebieden van de toekomstige stadswijk Schinkelkwartier in Amsterdam Nieuw-West. Sinds 2020 werken deze partijen aan de transformatie van het voormalig Slotervaartziekenhuis tot het Centrum voor Zorg, een plek die een thuis biedt aan mensen maar waar ook gewerkt kan worden. Een wijk met een divers aanbod dus: van zorg tot kunst en van horeca tot sport. Een wijk die belangrijk is voor heel Amsterdam.

Impressiebeeld openbare ruimte Juurlink + Geluk

Samen met de gemeente is er een gebiedsvisie opgesteld en werken de partijen aan het stedenbouwkundig plan van de gemeenschappelijke ruimte in het gebied van meer dan 18 hectare groot. De komende jaren zal het Plantijn gebied vergroenen en verdichten, met ruimte voor wonen, werken, onderwijs & innovatie en voorzieningen. Rondom het kruisgebouw zullen vooral woningen en voorzieningen worden gerealiseerd.

Kruisgebouw
Het kruisgebouw? Dat is de nieuwe naam van het Slotervaartziekenhuis. Vanaf 2021 zijn hier fasegewijs verschillende zorg- en buurtfuncties geopend. Een bijzonder onderdeel hiervan is het Louwes Lab. Dat is een samenwerkingsproject van het ROC van Amsterdam, de broedplaats Care Design Lab, het Buurtteam Amsterdam Nieuw-West en het literaire buurtcafé Casa Sofia. Hier wordt samen met de buurt de eerste fundering gelegd aan een prettige, toekomstbestendige leefomgeving. Een plek waar zorg, kunst, participatie, onderzoek, kennisdeling en ontmoeting centraal staan. Het gebouw nadert zijn voltooiing dit jaar. Tijdens het programma zullen alle plannen voor het kruisgebouw uit de doeken worden gedaan.

Impressiebeeld Kruisgebouw Zadelhoff

Innovatiedistrict
De Plantijn wordt door de in grote getale aanwezige voorzieningen voor zorg ondertussen een innovatiedistrict genoemd in Amsterdam. Daarnaast willen de betrokken partijen een nieuwe betekenis geven aan het gebied. Waar het voorheen nogal in zichzelf was gekeerd moet het gebied nu vooral openheid naar zijn omgeving tonen. Op deze manier moet het een bijdrage leveren aan een leefbare en inclusieve stad waar iedereen mag zijn. Een gloednieuwe zorg-woon-werkwijk in wording.

Woensdag 22 februari om 20:00 gaan we in Pakhuis de Zwijger in gesprek met een aantal van de belangrijkste betrokkenen binnen dit gebied en lichten we een aantal interessante cases uit. Bij ons aan tafel zitten: Martine Grundemann (Zadelhoff), Rogier van den Braak (Sanquin), Frank Karssing (Gemeente Amsterdam), Huub Juurlink (Juurlink [+] Geluk), Cecile Mullens – Wentes (zelfstandig culturele projectmanager), Lucien Stöpler (Buurtplatform Schinkelkwartier) en Lieke van der Wal (Ontwikkelaar Zadelhoff).

Reserveer hier je plek!