Het Amstel III gebied, ongeveer zo groot als 200 voetbalvelden, is één van de meest toegankelijke plekken van Nederland. Tot 2027 zullen hier ongeveer 10.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Sinds 2017 is het gebied al in transformatie, van een kantorengebied naar een gemengde woon- en werkwijk. Nu, zeven jaar later, is het tijd om de balans op te maken: welke gebouwen zijn er al verrezen, welke zijn in aanbouw, en hoe staat het met de ontwikkeling van het toekomstige Hondsrugpark?

 

Hillside (afgerond)

Vorig jaar zijn er maar liefst 233 woningen beschikbaar gekomen in het voormalige kantoorpand aan de Paasheuvelweg. Dit pand heeft een complete transformatie ondergaan en is uitgebreid met een extra woongebouw om plaats te bieden aan deze woningen. Van de in totaal 233 nieuwe studio’s en tweekamerappartementen worden er 217 aangeboden binnen het sociale huursegment, terwijl 16 woningen beschikbaar zijn voor middelhuur. Het complex biedt ook diverse voorzieningen, waaronder een wasserette, een lounge- en ontmoetingsruimte, en verschillende horecagelegenheden waar niet alleen bewoners maar ook de buurt van kunnen profiteren.

SPOT (in uitvoering)

SPOT, ontwikkeld door COD en DUQER, is in juni 2021 van start gegaan. Dit project omvat zeven woontorens die in totaal 1.090 huur- en koopwoningen zullen huisvesten. Daarnaast worden er ongeveer 500 parkeerplaatsen gerealiseerd, evenals 13.000 m² aan kantoorruimte en 4.000 m² voor onder andere kleinschalige winkels, horeca en sportfaciliteiten. De verkoop van woningen is in 2022 van start gegaan en de eerste oplevering wordt verwacht in 2025.

The Bridge (in uitvoering)

The Bridge bestaat uit twee torens met in totaal 162 huurwoningen, waarvan 32 sociale woningen en 130 woningen in het middel dure segment. Op de begane grond worden een café-restaurant, juicebar en een maatschappelijke voorziening gevestigd. Daarnaast zal het gebouw een sportschool huisvesten, terwijl op een van de daken padelbanen worden aangelegd. Het kantoordeel zal bestaan uit een oppervlakte van 9.600 vierkante meter. De eerste oplevering van het kantoor en de voorzieningen wordt eind 2025 verwacht, gevolgd door de oplevering van de woningen in 2026.

Hondsrugpark (in uitvoering)

De Hondsrugweg wordt getransformeerd tot het Hondsrugpark, een stadspark van ongeveer zeven voetbalvelden groot. De ontwikkeling van het Hondsrugpark zal geleidelijk plaatsvinden in verschillende fases, vergelijkbaar met de transformatie van Amstel III. De eerste fase omvat het verwijderen van het asfalt, waarna het landschap grootschalig wordt vormgegeven door middel van nieuwe bomen, groenvoorzieningen en een kronkelende busbaan. Het park wordt opgedeeld in drie hoofdzones: een gebied voor sport en spel, een rustige zone en een ontmoetingsgebied. Naarmate het aantal bewoners in het Amstel III-gebied toeneemt, zal het Hondsrugpark zich de komende 10 tot 15 jaar geleidelijk ontwikkelen, om aan de behoeften van de groeiende gemeenschap te voldoen.

Er zit veel in de pijpleiding van het Amstel III gebied. Samen met ondernemers, architecten, ontwikkelaar, beleidsmakers en bewoners van gebied gaan we vrijdag 10 mei in gesprek in de Pop-up locatie van het Bijlmerparktheater. Wat zijn de nieuwste updates? Op welke manier richten we de openbare ruimte in? En hoe zorgen we voor een levendig gebied?

 

Wil je meepraten en/of antwoord krijgen op deze vragen, reserveer hier je gratis plek voor het programma ‘Van Kantorengebied naar Gemengde Stadswijk’.