In de eerste 20 jaar van mijn leven heb ik me nooit zorgen gemaakt of ik in mijn eigen stad zou kunnen blijven wonen. Dat was immers een gegeven, als geboren en getogen Amsterdammer. Wellicht maakte ik een paar omzwervingen, maar terug kon ik altijd, want Amsterdam is thuis, en thuis is voor altijd.

In het laatste decennium zijn veel van die vanzelfsprekendheden weggevallen. Met name na de financiële crisis is de stad –en in het bijzonder de woningmarkt- steeds exclusiever toegankelijk geworden. De ongelijkheid neemt toe, het aantal dak- en thuislozen groeit dagelijks, en velen (zelfverklaarde) Amsterdammers moeten hun stad verlaten. Ook ik ben van mijn toekomst in Amsterdam niet zeker: ik ga van tijdelijke woning naar tijdelijke woning, bungel ergens halverwege Woningnet en reageer tevergeefs op het te kleine aanbod aan beschikbaar middensegment in de stad.

Met de huidige corona crisis staat ook deze nieuwe vanzelfsprekendheid ter discussie. Wat voor impact heeft deze crisis op de woningmarkt? En wat voor mogelijkheden ontstaan er voor echte verandering? Als een crisis een moment van transitie is, waar brengt deze transitie ons dan heen? En hoe kunnen we de transitie beteugelen, bijsturen of verleiden om richting een systeem te gaan waarin Amsterdam ook betaalbaar blijft voor de niet-rijken?

Om te reflecteren en begrijpen, te dromen, doen en durven; en om als gemeenschap te blijven strijden voor die stad waar we allen zo van houden, verzamelde ik een aantal kijk-, luister- en leestips. Stay safe, stay healthy!

Charley’s Kijklijst: Thuis in Amsterdam

Stad in spagaat #2 | Als thuisblijven niet mogelijk is
9 APR 2020 | Hoe gaan bestuurders en professionals om met dak- en thuisloosheid ten tijde van corona? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Stedelijke Provocatie – Woningmarkt special #2│Huisvesting als mensenrecht
25 NOV 2019│Hoe ziet huisvesting eruit als we het systeem op een totaal nieuwe manier opnieuw uitvinden? Met Leilani Farha (speciale VN-rapporteur voor het recht op huisvesting). Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Verhalen uit Nieuw-West #14│Is jouw huis, jouw thuis?
3 APR 2020Verhalen uit Amsterdam Nieuw-West, deze keer live vanuit Pakhuis de Zwijger. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Charley’s Luistertip: Thuis in Amsterdam

Pakhuis de Zwijger Podcast: Savannah Koolen over ongedocumenteerden in de coronacrisis.

Upcoming programma’s die je niet mag missen:

Talk of the town #122│De onzekere toekomst van onze woningmarkt
14 APR 2020, 20.30 uur Wat is de impact van de coronacrisis op onze woningmarkt? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Amsterdam Vertelt #3│Verhalen door Spoken Agency
24 APR 2020, 20.30 uurLuister naar deze storytellers om verbonden te blijven in tijden van quarantaine. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Samengesteld door
Charley Fiedeldij Dop