De huidige crisis zal impact hebben op de gehele woningmarkt. Op welke manier en in welke orde van grootte is nog niet bekend. Makelaars zien nog geen terugloop in woningtransacties en de hypotheekaanvragen zijn ongekend hoog. Echter onderzoekers en economen zijn iets minder rooskleurig. De angst voor verlies van inkomen en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat, leidt mogelijk tot massaal uitstelgedrag van kopers en verkopers. Welke effecten heeft het coronavirus op de woningmarkt? Zijn er maatregelen die we kunnen treffen om de nadelige effecten te verzachten? En wie is er nu aan zet?

Neem deel via de knop ‘Praat mee via Zoom’ om tijdens de livecast vragen te stellen aan de sprekers via de chat.

Johan Conijn is adviseur en onderzoeker bij Finance Ideas en emeritus hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is Johan verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate, lid van de Raad van Commissarissen van BNG Bank en voorzitter van het Investment Comité van Amvest Residential Core Fundcrisis. Hij verwacht dat de huizenmarkt flink geraakt wordt door het coronavirus.

Kim Fairley is gedragseconoom aan de Universiteit Leiden en doet onder andere onderzoek naar het menselijk gedrag tijdens de corona-uitbraak. Een goed functionerende woningmarkt is sterk afhankelijk van het gedrag van consumenten. Met het hamsteren van wc-papier nog sterk in het geheugen bekijken we welk gedrag van invloed is op het functioneren van de woningmarkt.

Nic Vrieselaar richt zich binnen RaboResearch op algemene economische ontwikkelingen in Nederland, zoals die op de arbeidsmarkt, woningmarkt en in de politiek. Samen met zijn collega economen onderzoekt hij de invloed van de corona-maatregelen op de woningmarkt.

Eefje Voogd is makelaar en taxateur in Amsterdam. Met 36 jaar ervaring binnen het vakgebied heeft zij al meerdere crisissen doorstaan. Op basis van haar bevindingen uit de praktijk is er momenteel geen grote afname in woning interesse zichtbaar. Op welke manier gaat zij om met de dagelijkse praktijk?

Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
In samenwerking met
Thirza Tiel
Stagiair De Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Susanne Heering
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksTalk of the Town

In deze maandelijkse talkshow werpen we licht op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam en buigen we ons samen met politici, ontwerpers, bouwers, bewoners en ondernemers over diverse maatschappelijke vraagstukken die spelen in Amsterdam en haar omgeving.