Echt niemand kan meer om de klimaatcrisis heen. Als programmamaker ‘Duurzame Stad’ ging ik afgelopen jaar net als tienduizenden anderen Nederlanders de straat op om diverse klimaatacties te steunen. En vierden we eind 2019 een klein feestje omdat de Hoge Raad Urgenda gelijk gaf in hun rechtszaak voor een strenger klimaatbeleid.

We móeten aan de zonne- en windenergie, maar we moeten ook uitkijken dat we die transitie eerlijk maken. Daarom sta ik stil bij de vraag: hoe zorgen we dat we geen nieuwe eco-elite krijgen die kan genieten van “schone energie”, terwijl anderen de financiële en ecologische kosten betalen? Hoe duurzaam zijn bijvoorbeeld de mijnen in Azië, Afrika & Zuid-Amerika waar grondstoffen als kobalt, lithium en mangaan gewonnen worden voor de productie van accu’s en windmolens? Ik moedig mezelf, maar ook anderen aan om een brede en meer volwassen kijk op duurzaamheid te hanteren. Speciaal voor het Pakhuis de Zwijger Magazine stelde ik een persoonlijke kijk-, luister- & leeslijst samen rond het thema een ‘breder perspectief op duurzaamheid’. Stay strong & get inspired!

Thomas’ Kijklijst: Energie & Duurzaamheid

De grondstoffenparadox
27 FEB 2019 | Wat is er nodig voor een echt groene energietransitie met verantwoordelijk gebruik van grondstoffen? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Klimaatracisme: wat is het?
20 MRT 2019 | Waar komen de klappen van klimaatverandering het hardst aan? En hoe krijgen deze groepen een krachtiger stem in de klimaatpolitiek? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Week Tegen Racisme: Portret Raki Ap
In deel 1 van de docu-serie volgen we activist Raki Ap, woordvoerder van de Free West-Papua Campaign. Door middel van storytelling zet hij zich in voor de belangen van de inheemse bevolking in West-Papua. Klik hier om meer te lezen over deel 1 van de docu-serie.

Thomas’ Luistertip: Energie & Duurzaamheid

Podcast met Faiza Ouhlahsen van Greenpeace waar er gesproken wordt over een tekort aan niet-westerse perspectieven in de milieubeweging.

Samengesteld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad