In deel 1 van de docu-serie volgen we activist Raki Ap, woordvoerder van de Free West-Papua Campaign. Door middel van storytelling zet hij zich in voor de belangen van de inheemse bevolking in West-Papua. Als kind is hij met zijn familie gevlucht. Wat betekent klimaatverandering vanuit het perspectief van de West-Papuans? Wat motiveert hem in zijn strijd tegen racisme en discriminatie en wat is het belang van binding binnen het hedendaagse racisme-debat?
“Als we het hebben over klimaatverandering in Nederland bijvoorbeeld, dan gaat het over zonnepanelen, het gaat over minder lang douchen, het gaat over minder vlees eten.. Eens, helemaal mee eens. Echter, voelen we hier nauwelijks nog de echte effecten van klimaatverandering. Terwijl in West-Papua bijvoorbeeld al vijftig jaar lang mensen worden vermoord, van hun land worden gejaagd, rivieren worden vernietigd, leefomgevingen volledig worden vernietigd. Daar waren de klappen al langer voelbaar.”
Sta op tegen racisme en bouw mee aan een samenleving voor iedereen. Deel deze video en kom naar de Week Tegen Racisme van 16 t/m 20 maart 2020 in Pakhuis de Zwijger.
Waar komen de klappen van klimaatverandering het hardst aan? En hoe krijgen deze groepen een krachtiger stem in de klimaatpolitiek?
De Nederlandse klimaatbeweging krijgt vaak het verwijt te wit en te elitair te zijn. Hoe zien drie in Nederland gevestigde klimaatactivisten, die strijden voor hun gemeenschappen in hun land van herkomst, dit? Hoe kan de Nederlandse klimaatbeweging volgens hen inclusiever worden?
"Dus ik hoop dat we het met elkaar in ieder geval erover zullen blijven hebben want racisme verdwijnt niet vanzelf. Met mijn betrokkenheid hoop ik u, en alle anderen in ieder geval bewust te maken dat het in Nederland aanwezig is. Dus kom in actie!"